De interesse in het werken met 3D-meetdata op basis van beeldmateriaal en scans neemt explosief toe. Dit bleek wel tijdens de “Dag van de puntenwolk”. Van het genereren van een puntenwolk met video’s vanaf een smartphone, tot een Scanning Total Station en een geavanceerd Mobile Mapping systeem. De bezoekers konden alle opties interactief met elkaar vergelijken.

De dag werd geopend door Edward Verbree van de TU Delft met een presentatie over “De exploratieve zeggingskracht van de puntenwolk”. Daarnaast spraken specialisten over verschillende onderwerpen zoals, 3D-scanning in de petrochemische industrie en het gebruik van puntenwolken bij BIM-toepassingen. Een compleet overzicht van de verschillende Trimble-inwinoplossingen kon hierbij niet ontbreken.

Toegankelijkheid
Het werken met een puntenwolk wordt steeds toegankelijker. Tijdens de live-demonstraties van Pix4Dmapper software werd duidelijk hoe eenvoudig het is om een 3D-model te genereren uit een reeks foto’s of een video die gemaakt is met een smartphone. De bezoekers konden hierbij ervaren hoe een video stapsgewijs wordt omgezet in een verrassend nauwkeurige puntenwolk. De grote interesse laat zien dat er steeds meer vraag is naar een laagdrempelige manier van data-inwinning en verwerking.

Trimble MX9
De eyecatcher van de middag was het high-end Mobile Mapping systeem, de Trimble MX9. Dit hoogwaardige systeem was speciaal voor het evenement naar Nederland overgebracht en trok veel aandacht.

De middag was zowel interessant voor ervaringsdeskundigen als geïnteresseerden die nog geen ervaring hebben met deze methodiek. Wil je meer weten over de dag van de puntenwolk? De presentaties, data en foto’s zijn hier te vinden.