Onlangs voelde Van der Plas Civiel de behoefte aan meer nauwkeurigheid in haar metingen. Zo kwamen zij bij de Trimble S7 Total Station. Nu, enkele maanden later, hebben ze de nodige ervaring opgedaan. We spraken daarover met civieltechnisch medewerker Thijs van Engelen en landmeter Dienand van Heemskerk.

Ontmoet Van der Plas Civiel

Van der Plas Civiel is een familiebedrijf met ongeveer 30 medewerkers en vindt haar roots in 1996. In eerste instantie lag de focus op grondverzet, maar door jarenlange ervaring is het werkveld verbreed. Van der Plas Civiel is nu gespecialiseerd in alle aspecten van grondwerkzaamheden met de focus op de volgende thema’s: grondverzet, riolering, wegenbouw en het realiseren van cultuur- en natuurtechnische werken.

Landmeetkunde in eigen beheer

Een jaar of drie geleden besloot Van der Plas om de landmeetkundige werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren. Voorheen werd dat nog uitbesteed aan een ingenieursbureau. Volgens Thijs brengt dat voordelen met zich mee: “Door het zelf te doen worden de lijnen korter en hebben we ook meer invloed op het uitzetwerk, het ontwerp en de kwaliteit van de data.”  Thijs noemt daarbij ook de wens om van A tot Z mee te denken met de klant. Ook dat kunnen ze nu beter.

Behoefte aan Trimble S7 Total Station

Door deze transitie heeft Van der Plas Civiel nu ook behoefte aan goede meetapparatuur. Zo kwamen zij bij de Trimble S7 Total Station. Volgens Thijs ontstond deze behoefte op het moment dat zij een containerveld aan het uitmeten waren waarbinnen een eb- en vloedsysteem moest komen. Hiermee kan je een veld onder water zetten en weer leeg laten lopen. Dienand voegt daaraan toe dat precisie met name vereist was voor het bepalen van de hoogte van het containerveld: “Het was een project van zeven hectare waarbij alle velden op dezelfde hoogte aangelegd moesten worden. Dat is nodig omdat anders het water uit de velden loopt.” Dit project deed Van der Plas Civiel nadenken over hoe ze nauwkeurige metin

Samenwerking met Geometius

Voor de aanschaf van de Trimble S7 Total Station kwam Van der Plas Civiel terecht bij Geometius. Volgens Dienand mede doordat Geometius als enige binnen Nederland de Trimble Access-software kan verstrekken: “Wij vonden juist deze software prettig werken, dus de beslissing was zo makkelijk gemaakt.” De S7 werd begin dit jaar afgeleverd door Geometius en een introductie werd ter plekke gegeven. De samenwerking is volgens Thijs vanaf dat moment ‘goed’ te noemen: “Op basis van de prettige introductie van Geometius gingen we aan de slag. Bij vragen konden we de helpdesk altijd goed bereiken en zij kwamen ook altijd netjes terug op eventuele openstaande zaken.” Een voorwaarde om goed aan de slag te gaan met de Trimble S7 Total Station was volgens Dienand het volgen van de START-training Trimble Access-software bij Geometius: “Het was een eendaagse training die je wegwijs maakte met de software. Een handig begin.”

Trimble S7 Total Station in actie

Een van de eerste projecten waarop Van der Plas Civiel de Trimble S7 Total Station inzet, is het plaatsen van een fietspad van 2 kilometer lang aan de Tuinbouwweg in Haarsteeg-Elshout. Het fietsverkeer verliep toen nog via de rijbaan met een maximale snelheid van 60 kilometer per uur en bestond voornamelijk uit scholieren. Dat moest veiliger en een apart fietspad, parallel aan de rijweg, was gewenst. Dit fietspad liep onder een viaduct door, evenals door het bos. Volgens Thijs zijn dat locaties waar een GPS niet altijd een sterk signaal heeft: “De Total Station kwam hier goed van pas.”

Van der plas - project fietspad Haarsteeg-Elshout
Inmeten fietspad Haarsteeg-Elshout met Trimble S7

Bij het inmeten en plaatsen van het fietspad ontving Van der Plas Civiel een ontwerp van de opdrachtgever. Dit was gebaseerd op een profielmeting, maar hierbij werd niet het volledige viaduct in kaart gebracht. Dienand geeft aan dat het beoogde ontwerp daardoor niet zou passen: “We hebben het ontwerp geoptimaliseerd met de Total Station door de viaducten in te scannen. Hierdoor kregen we een goed beeld van het hoogteverloop. Op basis hiervan hebben we een passend ontwerp gemaakt waarbij we het fietspad via het talud van het viaduct hebben laten lopen met behulp van keerwanden. Zo hebben we dit project tot een succes kunnen brengen.”

Nauwkeurig, efficiënt en met een groot bereik

Wanneer we spreken over de voordelen van de Trimble S7 Total Station, noemt Dienand direct ‘nauwkeurigheid’: “De S7 is veel nauwkeuriger bij het uitzetten van rechte lijnen en hoogtes, waardoor je de meting ook kunt vertrouwen. Met alleen GPS is dat niet altijd het geval.” Thijs is het hiermee eens: “Niet alleen dat, een groot voordeel van integraal meten is dat je bij het maken van een grondslag de punten tijdens een ronde zowel met de spiegel als met GPS kunt inmeten. Nu hoef je dus slechts één keer en niet twee keer een grondslag op te meten, wat veel efficiënter is.” Als laatste spreekt Dienand ook nog over het bereik: “Je kunt locaties meten waar je niet fysiek kunt komen, vanwege de scankop die de S7 heeft. Hiermee kun je op afstand een vlak arceren waarop een 3D-model gebaseerd wordt. Dit hebben we ook onder het viaduct gedaan waar we het fietspad hebben gemeten. Dit was zo steil dat ik er niet kon lopen met mijn spiegel. Met de Total Station kon ik toch de juiste data verzamelen.” Met de Trimble S7 Total Station kun je dus zowel meten als scannen met één instrument, en zo biedt de S7 het beste van beide werelden.

Trimble Access-software

Trimble Access is geliefd bij de heren vanwege het gebruiksgemak en omdat het gecodeerd meten net wat beter is ingericht dan bijvoorbeeld de bij hen bekende SiteWorks-software. Dienand licht dat toe: “Het is meer ingericht op landmeters. Bij Trimble Access zit je bijvoorbeeld niet vast aan een vaste set codes. Je hebt meer mogelijkheden om de codes te bewerken en kunt ook ter plekke meer details toevoegen aan een code.” Thijs geeft aan dat hierdoor de verwerking van data van buiten naar binnen soepeler verloopt: “We kunnen wat uit het veld komt nu nauwkeuriger verwerken.” Andere voordelen van de Trimble Access-software die nog ter sprake komen, zijn de mogelijkheid om lagen aan en uit te zetten en het gemak waarmee je grondslagen kunt uitwisselen.

Of Van der Plas Civiel de Total Station weer gaat inzetten, is geen vraag meer. Dit meetinstrument wordt al iedere week op verschillende projecten gebruikt. Thijs geeft aan dat het niet meer weg te denken is en Dienand bevestigt deze woorden door aan te geven dat hij niet meer zonder op pad gaat wanneer er een nauwkeurige meting gewenst is.

Wil jij ontdekken of de Trimble Total Station S7 ook jouw projecten naar een hoger niveau kan tillen? Neem dan contact op en wie weet introduceren wij de Trimble S7 Total Station ook aan jou. Wil je liever eerst wat meer ontdekken? Bekijk dan de productpagina van de Trimble Total Station S7.