Wie is Van Oord?

Volgens Wim Balvert is Van Oord meer dan een baggeraar: “We zijn een maritiem constructiebedrijf met twee takken: offshore energie plus baggeren & infrastructuur. Om die laatste staan we veelal bekend, terwijl onze offshore energieprojecten inmiddels groter zijn.” Dagelijks werken wereldwijd zo’n vijfduizend werknemers aan de expertise van Van Oord. Deze richt zich op het bouwen van offshore windparken, voorbereiden van de zee- en oceaanbodems en het creëren van nieuw land voor een breed scala aan commerciële en publieke projecten. Al deze projecten dienen volgens Wim een overkoepelend doel: “Wij zijn vastberaden om bij te dragen aan een betere wereld voor de toekomstige generaties door Marine ingenuity te leveren.”

Waarom werken met Trimble 

De projecten die Van Oord uitvoert zijn op zijn zachtst gezegd uitdagend en het werken met meetinstrumenten van hoogstaande kwaliteit is dan ook een vereiste. Daarom kiest Van Oord voor Trimble. Door de jarenlange relatie weten zij dat deze instrumenten kwaliteit leveren en betrouwbaar zijn. Vanuit dit standpunt blijft Van Oord loyaal. Die loyaliteit is er volgens Wim ook omdat Trimble hen betrekt bij de ontwikkeling van nieuwe instrumenten: “Trimble betrekt ons regelmatig bij het bèta testen van apparatuur. Niet alleen omdat wij weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat en zo waardevolle feedback kunnen geven. Trimble doet dit ook omdat ze met name gefocust zijn op de Amerikaanse constructie business. Dit is toch echt wat anders dan de Europese maritieme business. Via deze weg kunnen wij hun horizon dan ook verbreden.”

Het bèta testen van Trimble-instrumenten

Naast dat Van Oord zelf uitvoerig test en rapporten schrijft voor Trimble, komt het ook voor dat Trimble de projecten van Van Oord bezoekt. In beide gevallen doet Van Oord er alles aan om Trimble van informatie te voorzien die nodig is om het desbetreffende instrument superieur te maken: “We stellen vragen die nog niet eerder zijn gesteld en geven nieuwe inzichten. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van apparatuur waar je echt blij van wordt.” Zo deed Van Oord dat ook tijdens het bèta testen van de Trimble RTX Marine.

Voordelen Trimble RTX Marine Baltische zee

Een van de projecten waar de Trimble RTX Marine getest is, is op een offshore-windpark in de Baltische zee. Dit park zal 50 windmolens tellen en een energiecapaciteit opleveren voor 475.000 huishoudens. Hier testte Van Oord de Trimble RTX Marine naast andere correctiesignalen. Dit RTX-signaal was volgens Wim van harte welkom omdat het op deze locatie lastig was om een basisstation te bouwen: “Door gebruik te maken van de wereldwijde RTX-dekking, ontvingen we betrouwbare RTK-correctiesignalen zonder dat we daarvoor een basisstation bouwden. Dit maakte ons werk daar een stuk efficiënter.” Wim is daarbij met name enthousiast over de nauwkeurigheid op de verticale-as: “We zijn altijd op zoek naar een nauwkeurige hoogte. Die is voor ons eigenlijk belangrijker dan de positie. Uit de bèta test bleek gelukkig dat de Trimble RTX, naast een hoge nauwkeurigheid op positie, ook op de verticale-as nauwkeurig is.” 

Svanen met een drijvende monopile klaar voor installatie op Baltische zee

Trimble RTX Marine bèta test Taiwan

Aan de kust van Taiwan op een offshore-windpark testte Van Oord tevens de Trimble RTX Marine. Hier stond al een basisstation, volgens Wim echter nog niet gemoderniseerd: “Daar werd geen gebruik gemaakt van  de satellietnavigatiesystemen Galileo en Beidou. Dat merk je dan toch. Met de Trimble RTX heb je dit probleem niet.” Op deze plek ontdekte Van Oord volgens Wim nog een voordeel: “Tropische klimaten brengen ook tropische stormen mee. Bij het project in Taiwan waren er hevige onweersbuien. Daar ervoeren we dat het RTX-signaal betrouwbaarder was dan het signaal dat we ontvingen via het basisstation.”

Trimble RTX Marine als primair signaal 

Een ander voordeel van werken met de Trimble RTX Marine is volgens Wim de toegang tot een extra bron: “Het hebben van meerdere systemen met een afzonderlijke bron is een vereiste in ons werk. Dit om nauwkeurige posities te behouden wanneer er een systeem uitvalt. Door Trimble RTX toe te voegen, creëer je toegang tot zo’n bron.” Dit voordeel samen met de eerder genoemde voordelen zorgt er volgens Wim voor dat het correctiesignaal Trimble RTX op de meeste projecten ook als primaire wordt gezien: “Wat we nu zien is dat het op veel plekken als standaard wordt gebruikt.”

Betere ontvangst met Trimble MPS566 

Vanzelfsprekend heb je een ontvanger nodig wil je een RTK-correctiesignaal binnen halen. Naast de huidige ontvanger Trimble BX992 schafte Van Oord onder andere daarom de recent verschenen GNSS-ontvanger Trimble MPS566 aan. Ook hier waren zij betrokken bij de bèta test. De eerste test voerde zij uit in Moerdijk omdat zij hier meerdere radiobakens ontvangen. De resultaten waren zo positief dat Van Oord volgens Wim deze ontvanger gedurende het hele Baltic Eagle project heeft ingezet: “De MPS566 stelt ons in staat om beter werk te leveren.  De nauwkeurigheid en stabiliteit zijn nu nog beter.” Het voordeel ten opzichte van de  Trimble BX992 is volgens Wim ook dat je deze ontvanger niet hoeft in te bouwen en er een display is: “Zonder dat je de computer in hoeft te duiken kun je al het een en ander uitlezen. Het is dus een stuk gebruiksvriendelijker.”

De samenwerking met Geometius

Van Oord neemt al haar Trimble-meetinstrumenten af bij Geometius. Volgens Wim zien zij in ons meer dan een doorgeefluik: “Geometius heeft zelf een goede supportafdeling en voegt zo meerwaarde toe aan de keten. Het voordeel ligt hier met name op zaken die zich dagelijks afspelen. Denk aan codes die niet kloppen of andere problemen met de huidige apparatuur. Voor die rompslomp kun je Geometius altijd bereiken.” 

Ook op zoek naar een leverancier van Trimble RTX Marine of andere hoogstaande meetinstrumenten? Neem gerust eens contact met ons op.