Onafhankelijk civieltechnisch en landmeetkundig adviesbureau Infra Plus pakt de opdracht om een haven in Nederland in kaart te brengen met beide handen aan. Ze gingen daarvoor op zoek naar een op afstand bestuurbare peilboot en vonden deze bij partner Geometius. Aan senior landmeter Pieter Blankestijn en landmeter Richard van Loo de eer om de gehuurde peilboot, genaamd Geometius USV, te water te laten.

Bodemverloop in beeld 

De opdracht heeft betrekking op een haven in Nederland die veelvuldig bezocht wordt door recreatievaart en rondvaartboten. Om de veiligheid van de haven te waarborgen is het o.a. noodzakelijk dat de vereiste vaardiepte wordt behaald. Vandaar de wens van betrokken gemeente om het bodemverloop van de haven in beeld te brengen. Een opdracht die Infra Plus met veel plezier uitvoert met de inzet van Geometius USV boot.

Infra Plus meting haven met Geometius USV

Voordeel Geometius USV

Gewapend met instructies en adviezen van leverancier Geometius lieten Pieter en Richard de USV boot begin dit jaar los in desbetreffende haven om snel en eenvoudig dieptemetingen uit te voeren. Dit is o.a. mogelijk doordat de USV beschikt over de single frequency transducer. Een sensor die zeer geschikt is voor surveys in ondiep water. Naast deze techniek is Richard te spreken over de eenvoud waarmee de boot bediend wordt en spreekt hij lovend over de wendbaarheid: “We kunnen nu eenvoudig tussen de aangemeerde boten in de haven komen en ook daar een dieptepeiling doen.” Dit is o.a. mogelijk doordat de boot maar 1,75 meter lang is en een lichtgewicht heeft van rond de 25 kilo.

Uiteraard heeft beweging effect op de nauwkeurigheid van een meting. Toch kan de USV boot volgens Pieter wel tegen een stootje: “Alles onder windkracht 4 kan goed gemeten worden. Vanaf daar worden de metingen gevoelig.” Richard geeft aan dat de nauwkeurigheid van de metingen ook wordt gewaarborgd doordat de boot per seconden meerdere punten kan vastleggen: “Zo kunnen we een nauwkeurig beeld geven van de onderwater situatie van de haven.”

Geometius USV in haven bij boten

Het resultaat van de meting

De data die wordt opgehaald bestaat uit diepte getallen gekoppeld aan GPS-posities. Deze data kan verwerkt worden via uiteenlopende hydrografische softwarepakketten. Tijdens dit project werd er gekozen voor Hydromagic. Voor Infra Plus de eerste keer dat zij met deze software werkten. Volgens Pieter een gebruiksvriendelijk proces: “Geometius heeft een toelichting gegeven op de software. Vanaf dit startpunt lukte het ons snel om de data goed te verwerken.” Het resultaat is een visualisatie van de bodemkaart en op de vraag of deze voldeed aan de verwachting antwoordt Pieter: “Ja, helemaal. Tijdens het veldwerk zagen we real-time data voorbijkomen. Op basis hiervan konden we voorzichtig een vermoeden uitspreken m.b.t. verloop van de bodem. De uiteindelijk dataverwerking bevestigde dat. Er stonden ons dus geen grote verrassingen te wachten. Het resultaat is helder.”

Data uitwerking haven Hydromagic

Een vooruitziende blik

De mannen van Infra Plus blikken vooruit. Zo ziet Pieter hoe de Geometius USV kan bijdragen aan het effectiever uitvoeren van de toekomstige peilwerkzaamheden: “Als landmeetkundige richten onze werkzaamheden zich voornamelijk op kleinere wateren, zoals watergangen en vijverpartijen in woonwijken. Die zijn meestal niet dieper dan 1,5 meter. Die betreden we dan te voet met waadpak of door middel van een bootje. De USV kan de uitvoering hiervan een stuk makkelijker maken.” Richard voegt daaraan toe dat de inzet van de op afstand bestuurbare peilboot het werkveld verbreed: “Met deze boot kunnen we eenvoudig grotere wateren gaan vastleggen. Infra Plus staat hiermee klaar om de dienstverlening te verbreden.”

Infra Plus landmeter Pieter Blankestijn en Richard van Loo

Op de vraag of de heren nogmaals de Geometius USV gaan huren is het antwoord: “Ja, zeer zeker! Hopelijk mogen we de boot snel weer loslaten op het water.”

Wil je meer ontdekken over de Geometius USV? Bekijk dan de productpagina of neem direct contact met ons op.