Efficiënte maatvoering met de Trimble Total Station S7 – Van Hattum & Blankevoort

27 oktober 2023

Infra
Maatvoering bij Van Hattum & Blankevoort

Van Hattum en Blankevoort zet de Trimble Total Station S7 en GNSS-ontvanger R12i dagelijks in voor werkzaamheden gericht op maatvoering. Zo ook bij de realisatie van een zoutdam in IJmuiden. Hoofdmaatvoerder Geurt van de Kemp vertelt meer over dit project en zijn algehele ervaring met deze Trimble meetinstrumenten.

Wie is Van Hattum en Blankevoort?

Van Hattum en Blankevoort is een civiele aannemer met haar hoofdkantoor in Vianen. Daar werkt Geurt voor de afdeling Integrale Projecten als hoofdmaatvoerder. Van Hattum en Blankevoort richt zich volgens hem met name op alles wat met Infra te maken heeft: “We bouwen zaken als bruggen, tunnels, viaducten en fly-overs. Dat doen we voor uiteenlopende klanten, van Rijkswaterstaat en ProRail tot gemeenten en particuliere opdrachtgevers.” Naast projecten in de infrastructuur is Van Hattum en Blankevoort ook werkzaam in de energiesector, industrie en aan en op het water of onder de grond. Dat doen zij niet alleen vanuit het hoofdkantoor in Vianen, maar ook vanuit regiokantoren in Papendrecht, Diemen en Rijssen. Onder de personeelsleden bevinden zich drie maatvoerders. Deze werken veelvuldig met de Trimble Total Station S7 (1”) en beschikken allen over een GNSS-ontvanger als de Trimble R12i.

Selectieve onttrekking bij zeesluis IJmuiden

Op dit moment zit Geurt in IJmuiden. Vanaf mei 2022 tot volgend jaar zomer besteedt hij daar een deel van zijn werkweek. In opdracht van Rijkswaterstaat ontwierp en bouwde Van Hattum en Blankevoort daar namelijk een van de grootste sluizen ter wereld: Zeesluis IJmuiden. Door het gebruik van deze zeesluis in combinatie met de reeds aanwezige zeesluis, zou er echter te veel zoutwater in het Noordzeekanaal belanden. Dat zorgt voor verzilting en heeft onder andere een negatief effect op de ecologie in het Noordzeekanaal. Om dat te voorkomen is Van Hattum en Blankevoort nu de hoofdaannemer van het project ‘Selectieve Onttrekking bij Zeesluis IJmuiden’. 

Maatvoering bij Van Hattum & Blankevoort; Geometius;

Een onmisbaar element bij maatvoering

Volgens Geurt behelst het project ‘Selectieve Onttrekking bij Zeesluis IJmuiden’ het bouwen van een zoutdam: “We bouwen dit in het binnenspuikanaal naast het sluizencomplex. Dit is plat gezegd een kering in een geul van 23 meter diep  waarbij alleen de onderste zeven meter van de kering open is. Omdat zoutwater zwaarder is dan zoetwater, zakt het zoute water naar de bodem. Deze stroomt via het open deel terug richting het Rijksgemaal IJmuiden waar het naar zee wordt gepompt. Het zoete water wordt door de zoutdam tegengehouden en blijft in het Noordzeekanaal.”

De focus van de maatvoering lag tot afgelopen zomer op het aanbrengen van combiwanden en nu veelal op betonwerk. Dat betekent dat er gemeten moet worden op basis van millimeter nauwkeurigheid. Volgens Geurt wordt de Trimble Total Station S7 daarom regelmatig ingezet. De maatvoering wordt daarbij niet alleen opgepakt door Geurt. Dit werk wordt ook uitbesteed aan Prisma groep. Van deze partij is er volcontinu een maatvoerder actief. 

De keuze voor Trimble

Geurt erkent het belang van dergelijke meetinstrumenten in zijn werk: “Het is de basis om ons werk goed uit te voeren.” Van Hattum en Blankevoort kiest daarbij voor meetinstrumenten van Trimble. Deze keuze maakte ze in 2005 met de reden dat de software destijds al ver ontwikkeld en gebruiksvriendelijk was. In de tussentijd hebben de instrumenten een upgrade gekregen. Zo werden de Trimble Total Station S6 en S8 dit jaar vervangen door de Trimble Total Station S7, en behoort de zesde generatie GNSS-ontvanger Trimble R12i nu ook tot het bezit. Zo’n upgrade moment biedt de gelegenheid om de markt opnieuw te verkennen. Volgens Geurt was er echter geen groter voordeel te behalen bij andere partijen en zitten ze voor nu nog steeds goed bij Trimble: “Wij hebben veel vertrouwen in hun apparatuur en werken er graag mee.”

Maatvoering bij Van Hattum & Blankevoort

De keuze voor Geometius

Als dé leverancier van Trimble Nederland legde Van Hattum en Blankevoort in 2005 contact met Geometius, om te kijken naar oplossingen voor maatvoering. Deze relatie houdt tot op de dag van vandaag stand. Volgens Geurt zijn ze tevreden: “Als er iets met de meetapparatuur is, dan willen we dat zo snel mogelijk oplossen. Puur omdat we het in ons werk niet kunnen veroorloven om stil te staan. De service van Geometius is gelukkig zo ingericht dat je altijd mag bellen. Wanneer het kan, helpen ze direct.” Ook vindt Geurt het prettig dat zij eerlijk worden voorgelicht, onder andere over het onderhoudscontract: “De garanties klinken mooi op papier, in de praktijk hoop je dit ook terug te zien. Onlangs heb ik ervaren dat dit zo is. Door een ongeluk was de R12i gevallen en beschadigd en moesten er reparatiekosten worden gemaakt. Gelukkig viel dit daadwerkelijk onder de garantie, zoals zo mooi omschreven.”

Nauwkeurige maatvoering met de Trimble Total Station S7

Door de aanschaf van een robotic Total Station S6 (3”) in 2005 was het tijdperk van met een assistent meten voorbij. Geurt ging vanaf toen aan de slag met deze robotic Total Station, wat vandaag de dag de Trimble Total Station S7 (1”) is. Dit type instrument blinkt volgens Geurt met name uit op projecten waar nauwkeurigheid is vereist, zoals bij betonwerk met veel in te storten onderdelen zoals ankers, staalplaten etc.: “In dit geval weegt de precisie van de maatvoering zwaarder dan de snelheid waarmee we de meting doen. De meting moet op de millimeter nauwkeurig zijn. Zit je daar net naast, dan ontstaan er faalkosten. Dat willen wij koste wat kost vermijden. Dat doen we dus onder andere met de Total Station S7.”

Efficiënte maatvoering met de Trimble Total Station S7

Naast de nauwkeurigheid heeft werken met een Total Station uiteraard ook het voordeel dat je efficiënter en dus sneller werkt. Dat heeft volgens Geurt ook te maken met het gebruik van de Trimble Access software op de bijbehorende Panasonic tablets: “In deze software  kan ik eenvoudig digitaal coördinaten bestanden/dxf-bestanden/ifc-bestanden inlezen. Vervolgens bepaal ik met de aanwezige grondslagpunten de standplaats van de S7, om vervolgens punten en/of lijnen uit te zetten. De efficiëntie in het werk wordt volgens Geurt ook vergroot doordat de Trimble Total Station S7 een camerafunctie heeft: “Hiermee kun je het instrument weer eenvoudig laten locken als je je prisma “kwijt” bent. Dit geldt zeker bij een grote afstand tussen toestel en prisma.”

Vaker grotere nauwkeurigheid met de Trimble R12i

Een ander belangrijk meetinstrument van Van Hattum en Blankevoort is de GNSS-ontvanger. Afgelopen voorjaar is daar de Trimble R12i aan toegevoegd. Geurt koos voor deze ontvanger omdat deze na een vergelijking in de markt ook goed scoorde. Het grote voordeel van werken met dit instrument is volgens hem het bereik: “De R12i kan verbinding leggen met meerdere satellietsystemen. Wanneer ik buiten ben, heb ik daardoor contact met circa 30 tot 35 satellieten, verspreid over de horizon. Zo kan ik mijn GNSS-ontvanger op veel meer plekken nauwkeurig inzetten dan voorheen.” Een ander voordeel van de R12i is dat deze gekoppeld is aan IMU. Hierdoor hoeft de meetstok niet meer te lood gehouden worden. Ook deze upgrade zorgt er volgens Geurt voor dat er efficiënter gewerkt wordt: “Je moet even vertrouwen krijgen in het feit dat je de meetstok niet meer te lood hoeft te houden. Wanneer je daar aan gewend bent, ga je als een speer door het veld.”

Nieuwsgierig naar het voordeel dat de Trimble Total Station S7 jouw projecten kan brengen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee. Liever eerst meer ontdekken over de Total Station S7? Bekijk dan de Trimble Total Station S7 productpagina.