Hoe kun je een oppervlakte nauwkeurig in kaart brengen met een smartphone? Dat was de vraag die centraal stond in de afstudeerstage van Persefoni, student aan Wageningen University & Research. Van Geometius ontving zij de apparatuur nodig om deze vraag te beantwoorden: Pix4D software in combinatie met Trimble Catalyst ( DA2-antenne). In dit artikel deelt zij haar bevindingen.
Onderzoeksvraag afstudeerstage Geo-Information Science
Na haar opleiding planologie in Griekenland, zette Persefoni voet op Nederlandse bodem waar ze inmiddels de tweejarige masteropleiding Geo-Informatie Science heeft afgerond. Onderdeel van deze opleiding was een afstudeerstage, die Persefoni volgde bij een adviesbureau: “Zij vroegen mij om te onderzoeken hoe je een oppervlakte nauwkeurig in kaart kunt brengen met een smartphone. Dat deed ik met hulp van Geometius.”
Pix4D en Trimble Catalyst via Geometius
Om antwoord te geven op de vraag van haar stagebedrijf ging Persefoni op zoek naar een leverancier van geodetische meetinstrumenten. Ze kwam al snel in aanraking met Geometius. Hier ontdekte zij de Pix4D line-up en Trimble Catalyst. Een combinatie waarvan zij verwachtte een goede oppervlaktemeting met een smartphone te kunnen doen. Geometius werkte graag mee aan dit onderzoek en binnen no-time had Persefoni toegang tot de software en de hardware: “Met een week was ik voorzien van alles wat ik nodig had om aan de slag te gaan: Trimble Catalyst (DA2-antenne), Trimble Mobile Manager, Geomeet en de Pix4D software.”
Fotogrammetrische software
Pix4D software kent verschillende varianten. Persefoni koos ervoor om Pix4Dcatch en Pix4Dmatic toe te passen. Met Pix4Dcatch realiseerde zij op basis van foto’s genomen met haar smartphone een pointcloud van de omgeving. Deze data kan via Pix4Dcloud rechtstreeks met de cloud gedeeld worden of je kunt ervoor kiezen om de data via Pix4Dmatic te transporteren naar de PC. Persefoni koos voor de laatste optie: “Ik heb hiervoor gekozen omdat Pix4Dmatic de ingewonnen foto’s van Pix4Dcatch moeiteloos kan inlezen. De ingewonnen foto’s van Pix4Dcatch kunnen namelijk direct geïmporteerd worden in Pix4Dmatic. Op basis van deze foto’s kan Pix4Dmatic een 2D & 3D-reconstructie van de wereld maken.”
Resultaat met en zonder Trimble Catalyst
De test die Persefoni in het veld deed bestond uit het vastleggen van dezelfde omgeving via Pix4Dcatch met en zonder toepassing van de Trimble Catalyst: “Wanneer ik een meting doe met alleen Pix4Dcatch op mijn smartphone, zonder toevoeging van bijvoorbeeld Trimble Catalyst, krijg ik vaak geen nauwkeurig beeld. Dat zie je ook op onderstaande beelden. Links is een foto zonder RTK-antenne en rechts met een RTK-antenne. Het oranje gedeelte geeft aan dat de meting niet nauwkeurig is, waardoor je in Pix4Dmatic geen nauwkeurige reconstructie van de omgeving kan maken.”
Ground truth dataset
Het valideren en optimaliseren deed Persefoni in Pix4Dmatic. Om te valideren of de binnengehaalde data met Pix4Dcatch in combinatie met de Trimble Catalyst correct waren en de reconstructie verder te optimaliseren, won Persefoni Ground Control Points (GCPs) en checkpoints in. Dat deed zij met haar smartphone, Trimble Catalyst (DA2-antenne) en de applicatie Geomeet: “In dit geval maakte ik geen foto’s, maar haalde ik alleen de coördinaten X, Y en Z binnen. Deze komen nauw overeen met de data pointcloud die ik eerder heb opgehaald met Pix4Dcatch in combinatie met Trimble Catalyst.”
Het antwoord
Op basis van bovenstaand onderzoek beantwoordt Persefoni de vraag: hoe kun je een oppervlakte nauwkeurig in kaart brengen met een smartphone?’ nu met: Pix4D software en Trimble Catalyst. Dat doet zij niet alleen omdat ze in het veld heeft ervaren dat je zo een nauwkeurige meting kunt doen met je smartphone. Ook noemt zij twee andere voordelen van het toepassen van Pix4D software in combinatie met de Trimble Catalyst.
Voordelen Pix4D software en Trimble Catalyst
Als eerste voordeel noemt Persefoni de hoge resolutie van de meting. Deze zie je terug in onderstaande orthomosaic 2D kaart en de mesh 3D modelkaart. Het tweede voordeel van de Trimble Catalyst in combinatie met de software Pix4D is dat deze zeer gebruiksvriendelijk is: “Het aan de slag gaan met de apparatuur en de software is eenvoudig. Je hebt niet veel kennis nodig.” Ze verwijst daarbij ook naar de instellingen: “Pix4D heeft een goede documentatie en de instellingen van de software zijn makkelijk te vinden.”
Voor Persefoni houdt het hier niet op, zij blijft nieuwsgierig naar meer mogelijkheden om een oppervlakte nauwkeurig in kaart te brengen met een smartphone: “Wist je trouwens dat je in plaats van de Trimble Catalyst ook de viDoc RTK rover kan koppelen aan je smartphone? Deze optie lijkt mij de moeite waard om te testen.”
Heeft deze test en het resultaat jou enthousiast gemaakt en wil je het voordeel van de Trimble Catalyst zelf ervaren? Ontdek dan meer over de Trimble Catalyst op de productpagina.