Beter zicht met de IDS Stream DP Grondradar

21 augustus 2023

Landmeten
IDS Stream DP Grondradar in het veld

De onzichtbare wereld zichtbaar maken, dat is wat adviesbureau Saricon doet. Dat doen zij op basis van verschillende geofysische technieken, waaronder sinds kort ook met de IDS Stream DP grondradar. Als eerste binnen Nederland schaften zij deze bij Geometius aan. We vroegen Ferry van den Oever, specialist non-destructief onderzoek bij Saricon, naar zijn eerste ervaringen.

Nieuwe generatie multi array systemen

Saricon was al in het bezit van verschillende type grondradars, maar staat volgens Ferry altijd open voor nieuwe technieken: “We werden nieuwsgierig omdat onze internationale kringen positief gestemd waren over de IDS Stream DP Grondradar. Deze behoort tot een nieuwe generatie van de zogenaamde multi array systemen en zoiets hadden wij nog niet in onze verzameling geofysische speeltjes.” Als vooruitstrevend bureau was dit voldoende voor Saricon om dit mooie instrument aan te schaffen.

Vertrouwen in bestaande lijnen

De aankoop werd gedaan bij Geometius. Volgens Ferry omdat de lijntjes er al lagen en zij daarin vertrouwen hebben: “Geometius heeft niet alleen state of art spullen, maar heeft ook een snelle en behulpzame helpdesk. Als wij in het veld aan het meten zijn en er is een klein probleem met een GPS, dan is dat vaak snel opgelost. We zijn tevreden met deze samenwerking.” Wat betreft Ferry een voorwaarde voor het doen van deze grote aankoop.

Onderscheidend vermogen DS Stream DP Grondradar 

De claim van de fabrikant is dat de IDS Stream DP Grondradar dieper kan meten met een hoge frequentie. Ferry kan zich daar voorzichtig in vinden: “We hebben de DP grondradar nu op een aantal projecten ingezet en op basis hiervan lijkt het er op dat ze gelijk hebben. Het verwonderlijke is dat we in staat zijn verder in de diepte een hogere resolutie vast te leggen. Oftewel, diepte en een hoge frequentie gaan nu beter samen.” Volgens Ferry een mooi onderscheidend vermogen en een verrijking van hun aanbod aan meettechnieken. Hierdoor kan een organisatie als Saricon haar klanten namelijk voorzien van meer informatie of een opdracht voor minder budget uitvoeren.

Helft minder veldwerk

Op de vraag of Saricon sneller vlakdekkende metingen kan doen met IDS Stream DP Grondradar, antwoordt Ferry volmondig: “Ja!”. Hij geeft aan dat er bij de voorgangers kruis-grid gelopen moet worden. Met de komst van de zogenaamde gepolariseerde antenne is dat volgens hem verleden tijd: “Je hoeft maar in één richting je meetlijnen te lopen en dat scheelt de helft aan veldwerktijd.”

Succesvolle inzet IDS Stream DP Grondradar 

Op het moment dat Saricon een vooronderzoek start, zetten ze meestal meerdere meettechnieken in. De IDS Stream DP Grondradar is daar nu een van en zorgt voor mooie verrassingen. Zo ontving Saricon de opdracht om een Joodse begraafplaats, die rond 1600 tot 1800 actief was, in kaart te brengen. Volgens Ferry geen eenvoudige opdracht doordat deze zich in de bodem, rondom een dijk bevindt. Naast magnetometrie en elektromagnetische inductie zette hij de IDS Grondradar in: “Wat blijkt nou? Deze geeft betere resultaten dan de andere twee genoemde technieken.” Met ‘beter’ bedoelt Ferry dat er veel meer details worden vastgelegd: “Je doet ontdekkingen die we daarvoor nog niet konden doen.” Het gevolg van dit succes was dat Saricon voor deze klus gekozen heeft voor de DP grondradar als meettechniek.

Een ander succesverhaal is die rondom het in kaart brengen van kasteel Strijen in opdracht van Monumentenbezit. Door een explosie is deze in de 16e eeuw bijna compleet vernietigd waardoor er nog slechts één toren zichtbaar is. Saricon zet wederom drie verschillende meettechnieken in: magnetometrie, elektromagnetische inductie en de IDS Stream DP Grondradar. Ferry geeft aan dat ze normaal gesproken succes hebben met magnetometrie, omdat deze techniek goed is in het opsporen van bakstenen: “Door de explosie waren deze echter verpulvert tot gruis en hadden we niet zoveel aan de magnetometrie. De DP grondradar bracht hier wel succes.” Op basis van deze techniek heeft Saricon de funderingen en kaders alsnog kunnen opsporen.

Scan Funderingen-kasteel-Strije-DS-Stream-DP-Grondradar-

Ruine-van-Strijen-Monumentenbezit

(monumentenbezit voor professioneel monumentenbeheer)

Wil jij ook aan de slag met de grondradar? Neem dan contact met ons op. Liever eerst meer ontdekken over deze nieuwkomer? Bekijk dan de details op de productpagina van de IDS Stream DP grondradar.