Werkplek service engineer

Er staat een nieuw tijdperk voor de deur van onze service coördinator Kjell: het pensioen. De vacature service engineer binnendienst op de vestiging in Arnhem staat daardoor open en dat betekent dat deze werkplek in de toekomst vrij komt. We spreken daarover met Kjell en zijn directe collega service engineer Patrick. Wat het werken op de service afdeling in Arnhem inhoudt en wat er verwacht wordt van de toekomstige collega lees je in dit artikel.

Een oude rot in het vak

Kjell was erbij vanaf de start van de vestiging in Arnhem in 2006. Een aanwinst voor Geometius vanwege zijn werkervaring en kennis. Met veel vertrouwen kreeg Kjell daarom de volgende uitdaging: het inrichten van de toen nog nieuwe service afdeling in Arnhem. Iets wat Kjell al eerder had gedaan: “Op basis van mijn ervaringen weet ik hoe je een service afdeling het beste kunt inrichten om reparaties en updates goed uit te voeren.” Kjell is zich bij Geometius blijven ontwikkelen door o.a. juist grote uitdagingen met beide handen aan te pakken. Inmiddels heeft hij ruim 35 jaar ervaring in de geodetische markt. We noemen Kjell dan ook met trots een oude rot in het vak.

Uitbreiding van de service afdeling Arnhem

Een groot gedeelte van Kjell zijn tijd werkte hij alleen op de serviceafdeling in Arnhem. Zo’n 5 jaar geleden werd hij echter vergezeld door zijn huidige collega  service engineer Patrick: “Na het volgen van een training van Trimble in Duitsland en een half jaar werkervaring op de service afdeling in Arnhem werden mijn prestaties beoordeeld. Dat zat goed en ik mocht gelukkig blijven.” Ook Patrick heeft een voorliefde voor techniek en samen sleutelen ze er 5 dagen in de week op los: van kleine tot grote reparaties, kalibraties en onderhoudsbeurten. Er komt van alles voorbij. 

Samenwerking met service afdeling Almere

Binnen Geometius zijn Kjell en Patrick echter niet de enige die erop los sleutelen. Op de hoofdvestiging in Almere bevindt zich ook een service afdeling. Hier werken maar liefst 5 service engineers. De twee service afdelingen werken zelfstandig van elkaar maar hebben wel degelijk contact. Kjell en Patrick geven aan dat er zo nu en dan een overleg is. Ook weten de afdelingen elkaar te vinden wanneer ze advies of hulp nodig hebben. Het kan tevens voorkomen dat de planning voor o.a. reparaties op elkaar wordt afgestemd.

Het runnen van de vestiging

Zowel Patrick als Kjell typeren het werk als gevarieerd. Wat je precies op een dag staat te wachten kun je volgens Kjell niet voorspellen: ‘Natuurlijk werken we met een planning, maar we doen meer dan alleen reparaties en updates uitvoeren. Als het ware runnen we de vestiging in Arnhem.” Dat klopt, samen met collega Patrick hebben zij een grote invloed op het reilen en zeilen van de vestiging. Dat is tevens een grote reden van het werkplezier. Beide heren werken namelijk graag zelfstandig. Dat is precies wat werken op de vestiging in Arnhem hun biedt. Patrick voegt daaraan toe dat hij tevens werkplezier ervaart door de klantcontacten die regelmatig plaatsvinden op de vestiging: “In eerste instantie is het spannend om klanten te woord te staan. Toch ben ik dat van begin af aan gaan doen. Zo leer je sneller en bouw je ook een relatie op met de klanten. Het contact is eigenlijk altijd prettig.”

Een dag op de serviceafdeling

Een dag op de serviceafdeling is nooit hetzelfde, maar Kjell doet graag een poging om een normale werkdag te omschrijven: “We komen ‘s ochtends rond 08:30 binnen en dan kijken Patrick en ik vaak eerst naar de planning en de beloftes richting de klanten. We verdelen de reparaties en geplande updates en gaan aan de slag met het repareren en uitvoerig testen van de instrumenten.” Dit is de hoofdtaak van de service afdeling, maar volgens Kjell komt er nog veel meer bij kijken: “Tussendoor beantwoorden Patrick en ik mailtjes en telefoontjes m.b.t. administratieve zaken of vragen die zowel vanuit intern als van klanten komen. Dit kunnen o.a. vragen zijn m.b.t hardware problemen of ze zijn gericht op het inplannen van onderhoud en het regelen van vervangende apparatuur.”

Voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van de vestiging betekent ook dat je als service engineer in Arnhem je hand niet moet omdraaien voor het te woord staan van relaties en klanten die spontaan binnen komen lopen. Deze kunnen de service  engineers met een acuut probleem benaderen of komen instrumenten ophalen of terugbrengen. De  service engineer test deze ook uitgebreid. Volgens Kjell houdt het ook daar niet op:  “Onderdeel van de werkzaamheden zijn ook het verzenden van instrumenten, het bijhouden van het magazijn, regelen van de transporten, contact met Trimble en ga zo maar door. Het is dus niet zo dat je om 08:30 begint met repareren en dat je om 17:00 de schroevendraaier neerlegt. Tussendoor gebeurt er van alles.” 

Geometius service medewerkers

De verwachtingen van de toekomstige collega

Centraal in het werk van Kjell en Patrick staat de passie voor techniek. Dat verwachten zij ook te zien bij degene die straks op Kjell zijn stoel gaat zitten. Ondanks de variatie in het werk ligt de focus van de werkzaamheden namelijk duidelijk op het onderhoud en de reparaties van meetinstrumenten. Om dat goed te doen is een technisch oog van belang. Net als een analytisch vermogen om de technische puzzel te leggen. Het is de service engineer die op basis van zijn inzicht gaat bepalen wat er fout gaat en hoe dat het beste kan worden opgelost. Hoe groter de uitdaging hoe beter. Zowel Kjell als Patrick beleven hier plezier aan en hopen dat de toekomstige collega dat ook zal hebben. Door het aangaan van uitdagingen leer je de instrumenten en de techniek namelijk steeds beter kennen. Dat doen de service engineers ook door het volgen van trainingen. Deze worden aangeboden door fabrikanten op het moment dat er een nieuw instrument op de markt komt of wanneer en een belangrijke update is. Als service engineer ben je daardoor nooit uitgeleerd. 

Patrick hoopt dat degene die de vacature van service engineer binnendienst gaat vervullen ook een zelfstandige houding heeft: “Ik sta zeker open voor vragen en help graag waar ik kan. Zo deed Kjell dat ook bij mij. Echter verwacht ik ook een zelf onderzoekend vermogen.” Daarnaast wenst Patrick ook een collega die gestructureerd te werk gaat: “Wanneer je reparaties uitvoert is het belangrijk dat je het overzicht houdt. Je moet de volgorde van je acties onthouden. Simpel gezegd, als je een instrument uit elkaar haalt, moet je bij het in elkaar zetten nog precies weten waar elk onderdeel vandaan komt. Anders wordt het een chaotisch zooitje.” Wat het plaatje compleet zou maken is een collega die tevens plezier heeft in het runnen van een vestiging en alle werkzaamheden die daarbij komen kijken, zoals de contacten met klanten die binnen komen lopen.

Een bijzonder project

Naast Patrick zal ook Kjell voorlopig nog als service engineer op de afdeling in Arnhem te vinden zijn. Samen zouden zij graag de toekomstige service engineer wegwijs maken. Als die taak is volbracht kan Kjell het schip met een gerust hart verlaten en een tijd tegemoet gaan waarin hij zich zeker niet gaat vervelen:  “Mijn vader is een aantal jaar geleden overleden en die heeft een hele bibliotheek aan dia’s en negatieven nagelaten. Foto’s die hij zelf heeft genomen vanaf de jaren ‘50. Daar kom je bijzondere dingen tegen. Dingen waarvan ik het bestaan niet eens wist. Daar wil ik doorheen gaan en de beelden digitaliseren.”

Voor nu mogen wij gelukkig nog even van Kjell en zijn bak aan kennis genieten. Wie weet jij ook. Oftewel: denk jij te passen op de service afdeling in Arnhem? En ga je graag als service engineer aan de slag voor Geometius? Bekijk dan onze vacature: service engineer binnendienst Arnhem.