Met de functies Meetcodes en de CAD-werkbalk kunt u gemakkelijk en snel gecodeerd meten, waardoor u op eenvoudige wijze een CAD-eindproduct kunt maken. Onze collega Dian Dankers legt precies uit hoe dit werkt.

Praktijkvoorbeeld: Weg inmeten
In dit voorbeeld heb ik, via het potloodje rechtsboven, een groep ‘Wegen’ aangemaakt, waarbij ik codes voor het meten van kantweg (KW1 en KW2) en asweg (ASW) in een zigzag sjabloon heb gezet. Hierdoor kan een weg worden ingemeten door zigzag over de weg te lopen. De volgende code in het sjabloon wordt automatisch geselecteerd. Er staan nog een aantal objecten bij die ik onderweg tegen zou kunnen komen, zoals een kolk (KLK) en een straatnaambord (SNB). Codes kunnen met elkaar gecombineerd worden door het code vakje onder de knoppen aan te zetten. Via de kaartinstellingen (drie puntjes in het linkermenu) heb ik de CAD-werkbalk aangezet.

Gecodeerd meten Trimble Access

1. CAD-werkbalk aanzetten via kaartmenu

De CAD-werkbalk
Deze balk bevat de besturingscodes uit de gekoppelde codelijst. Elk symbool staat voor één besturingscode. Door de gewenste besturingscode aan te zetten, hoeft er geen aparte code meer ingevoerd te worden. De gekozen besturingscode is onderin zichtbaar (afbeelding 2). Door de knoppen lang ingedrukt te houden kan de CAD-werkbalk geconfigureerd worden met verschillende besturingscodes. Zo kunnen er start- en eindcodes van bogen en lijnen ingezet worden, maar ook offset-codes. Alle beschikbare besturingscodes kunnen met de knoppen geprogrammeerd worden.

In de kaart (afbeelding 2) zie je vervolgens de tekening tot stand komen. De job kan direct vanuit Access als DXF geëxporteerd worden. Het is ook mogelijk om de feature codes uit de job in Trimble Business Center te verwerken (afbeelding 3) en er een compleet CAD-eindproduct van te maken.

Gecodeerd meten

2. Lijncode uit de Meetcodes gecombineerd met de besturingscode uit CAD-werkbalk.

Trimble Business Center

3 . Feature codes verwerkt met Trimble Business Center

Meer tips over Trimble Access?
Bekijk dan ons trainingsaanbod. Op donderdag 22 oktober is de volgende START-training Trimble Access. Bent u een gevorderde gebruiker? Dan is onze EXPERT-training iets voor u. Deze training is op 12 november a.s. Laat kennis werken en meldt u meteen aan.

Voor al uw technische vragen kunt u Dian en haar collega’s rechtstreeks bereiken op 088 4366 333.

Lees meer over onze supportdiensten