Cogas doeltreffend met de Trimble Catalyst

7 augustus 2023

LandmetenInfra
Trimble Catalyst DA1 DA2 antenne

‘Vol energie naar morgen!’, dat is de missie van regionaal netwerkbedrijf Cogas. Dit heeft ook invloed op hoe zij het werk doen: het liefst zo doeltreffend mogelijk. Daarom schaften zij enkele weken geleden de Trimble Catalyst aan. Daarover spraken we met Frank Menger, projectleider graafschadepreventie bij Cogas.

Wie is Cogas?

Cogas is verantwoordelijk voor het aanleggen, onderhouden en beheren van de netwerken voor gas, elektriciteit, (duurzame) warmte en telecommunicatie. Dat doen zij voor een groot deel van Twente en de Sallandse gemeente Hardenberg. Zij zorgen ervoor dat ruim 145.000 huishoudens kunnen koken, douchen, televisiekijken en online kunnen werken.

Het nut van meetkundige apparatuur

Om geen hinder te veroorzaken in de dagelijkse routines van de ruim 145.000 huishoudens of in de werkzaamheden van andere gravende partijen is het van belang dat kabels en leidingen correct genoteerd staan op de kabel- en leidingtekening. Volgens Frank is dat niet altijd het geval: “Soms is het niet duidelijk waar een kabel of leiding precies ligt. De kans is dan aanwezig dat er wordt gegraven op een punt waar je niet hoort te zijn en er schade ontstaat.” Om dit zoveel mogelijk te beperken, is precisie in een meting gewenst. Wanneer Frank de juiste locatie ontdekt, wil hij dit punt doorgeven aan de tekenkamer. Zo kan hij bijdragen aan de preventie van schade. Daar komt het nut van goede meetkundige apparatuur om de hoek kijken.

De keuze voor Trimble Catalyst

Het vastleggen van een punt gebeurt nu nog met een laserscan of een meetlint. Deze laat volgens Frank te wensen over wanneer de afstand tussen een vast punt zoals een gebouw en het punt dat je wilt meten meer dan 50 meter is: “De kans dat er een afwijking ontstaat is groot.” Wel is er een projectleider aanwezig die dit nauwkeurig kan meten. Het nadeel hiervan is volgens Frank dat je afhankelijk bent van zijn beschikbaarheid: “De projectleider kan vaak niet direct naar de locatie komen. Gevolg is dat wij een geul dichtgooien en daarop een piketpaaltje plaatsen. Maar wie zegt dat deze niet per ongeluk verplaatst wordt?” Dit soort situaties deed Cogas nadenken of het niet anders kon. Ze kwamen uit bij de Trimble Catalyst: een gebruiksvriendelijk stukje techniek dat snel en eenvoudig een positie kan bepalen.

DA2 antenne in het veld

De samenwerking met Geometius

Voor de aanschaf van de Trimble Catalyst kwam Cogas uit bij de Trimble leverancier van Nederland: Geometius. Volgens Frank een prettige partij om mee samen te werken: “De apparatuur werd netjes bij ons afgeleverd en er werd voldoende tijd ingepland om ons extra tekst en uitleg te geven. Op basis van deze input zijn wij het nu eigen aan het maken. In deze fase krijg je uiteraard nieuwe inzichten, ideeën en vragen. Wanneer nodig kunnen we die goed kwijt bij de supportdesk van Geometius.”

Het opzetten van een optimale workflow

Cogas werkt al een paar jaar met Trimble Catalyst, maar sinds enkele weken werkt ook het team van Frank hiermee. Het is aan Frank en een collega om Trimble Catalyst te testen en een optimale workflow op te zetten. Zo onderzoeken ze hoe ze de datasets eenduidig kunnen aanleveren bij de tekenkamer, welke stappen zij willen doorlopen in de applicatie Geomeet en zetten ze Catalyst in naast de huidige werkwijze met de laserscan om vertrouwen te krijgen. Tot nu toe is het een succes volgens Frank: “De keren dat we de Catalyst hebben ingezet, waren de metingen correct. Het is nu een kwestie van er meer handigheid in krijgen. Daarna kunnen we wat mij betreft de laserafstandsmeter gaan vervangen voor in ieder geval de grotere afstandsmetingen.”

De voordelen van Trimble Catalyst

Het grote voordeel van werken met de Trimble Catalyst is volgens Frank dat er straks altijd een nauwkeurige meting kan worden doorgegeven aan de tekenkamer: “Dit scheelt in de toekomst graafschades en zal leiden tot minder uitval van netwerken. Dit heeft een groot effect op het aantal schadeclaims dat zal worden ingediend.” Het nauwkeurig doorgeven van punten met Trimble Catalyst heeft volgens Frank ook als voordeel dat er efficiënter gewerkt kan worden: “De kans dat wij of andere partijen misgrijpen wordt kleiner. We kunnen het in één keer goed doen. Dit scheelt tijd en mankracht.” Daarbij vergroot de aanschaf ook de flexibiliteit van de elektromonteurs. Zij kunnen straks zelf een punt inmeten.

Gebruiksvriendelijkheid

De elektromonteurs voeren het werk nu nog handmatig uit. Voor sommige collega’s zal de schakeling naar een meer technische benadering dus even wennen zijn. Gebruiksvriendelijkheid van het geheel is daarom een vereiste. Gelukkig ziet Frank dat terug bij de Trimble Catalyst: “Een kind kan de was doen: je verbindt de tablet of smartphone via een USB-kabel aan de DA1 antenne, je opent de app waarmee je wilt meten, in ons geval Geomeet, je wacht op een nauwkeurige GNSS positie en dan kun je starten. Ook is het gebruiksvriendelijk wat betreft vervoer, het neemt weinig plek in.” De DA1 antenne waarover Frank spreekt kent inmiddels een opvolger: de DA2 antenne. Het voordeel hiervan is dat deze werkt via Bluetooth en geschikt is voor iOS.

Licentie of een 10-uur bundel

Kies je voor Trimble Catalyst, dan heb je twee opties: een maand- of jaarlicentie óf een 10-uur of 100-uur bundel. Cogas koos voor een jaarlicentie, zij willen de Catalyst kunnen gebruiken zonder de uren in de gaten te houden of om de maand een nieuwe licentie aan te moeten schaffen. Bij een maand- of jaarlicentie kun je kiezen voor een nauwkeurigheid van 60, 30, 10 en 1 centimeter. Kies je voor een bundel? Dan staat de nauwkeurigheid automatisch afgesteld op 1 centimeter.

Nieuwsgierig geworden? Ontdek dan meer op de productpagina van de Trimble Catalyst of neem contact met ons op. We denken graag met je mee.

Gerelateerde producten