Vanuit een serieus ogende blik verschijnt een brede glimlach. Ronald de Boer werkt al zo’n 6 jaar bij Geometius en heeft inmiddels de rol van contractmanager. Hij vertelt graag meer over deze functie en over het nut van datgene wat een grote rol speelt in zijn dagelijkse werkzaamheden: het zekerheidsplan.
Van verkoper binnendienst naar contractmanager
Ambitie en uitdaging zijn twee woorden die al snel vallen. Naast het krijgen van vrijheid zijn dit kenmerken die het werk bij Geometius aantrekkelijk maken voor Ronald. Wanneer er zich een kans voordoet om zich te ontplooien pakt hij deze dan ook graag met twee handen aan. Zo gezegd zo gedaan.
Allereerst heeft Ronald een mooie bijdrage geleverd aan het verder optimaliseren van de afdeling verkoop binnendienst. In die tijd kreeg hij steeds vaker te maken met contractuele werkzaamheden. Niet veel later dompelde Ronald zich onder in de rol van contractmanager: “In 2020 schreef ik een salesplan en de basis die ik daarin neerzette zijn we nu steeds verder aan het uitbouwen.”
Contractverlenging als speerpunt
De titel contractmanager onthult het al: de basis van de werkzaamheden van Ronald richten zich op het beheren en onderhouden van bestaande contracten en het verkopen van zekerheidsplannen. Administratieve werkzaamheden spelen daarbinnen een grote rol en Ronald kaart het belang ervan aan: “Als iets niet goed in het systeem staat lopen processen spaak. Helemaal nu een deel van de processen geautomatiseerd worden.”
Ronald maakt zijn entree bij de klant op het moment dat het contract verlengt kan worden. Een belangrijke onderdeel is het zekerheidsplan. Dit plan zorgt voor optimale ontzorging van de klant, Geometius biedt dit het eerste jaar kosteloos aan bij aanschaf van een nieuw instrument. Volgens Ronald is dat omdat er in het eerste jaar nu eenmaal meer moet worden afgestemd: “We vinden dat je de klant de ruimte en tijd moet bieden om het apparatuur te leren kennen en gebruiken. Daarbij kan een klant na het eerste jaar het nut van zo’n zekerheidsplan ook beter inschatten.”
Het voordeel van een zekerheidsplan
Het gros van alle gebruikers kiest voor verlenging van het zekerheidsplan. Ronald vergelijkt het met een zorgverzekering: “Het doel daarvan is ontzorgen. Je hoopt er geen gebruik van te maken, maar op het moment dat dit toch nodig is, ben je blij dat je het hebt.” In een zekerheidsplan zijn veel voordelen van de services die Geometius biedt gebundeld. Denk bijvoorbeeld aan het uit handen nemen van onderhoud en reparaties, het tijdelijk verstrekken van vervangend apparatuur en een supportafdeling die elke werkdag ter beschikking staat voor vragen van de klant.
Het zekerheidsplan dat favoriet is
De voordelen waarvan een klant kan genieten hangt af van het niveau van het zekerheidsplan dat wordt afgesloten: Basis, Extra of Totaal. Volgens Ronald kiezen de meeste klanten minimaal voor het zekerheidsplan Extra: “Dat heeft voornamelijk te maken met de toevoeging van hardwaregarantie op je veldboek. Dit instrument is kwetsbaar omdat het dagelijks intensief wordt gebruikt.”
Een ander bijkomend voordeel is volgens Ronald dat de software op de apparatuur voorzien wordt van automatische updates: “GPS ontvangers en Total Stations ontvangen jaarlijks zo’n 4 tot 6 updates. Bij een veldboek zijn dat er een stuk meer. Deze wordt eigenlijk continu op de achtergrond geupdate.” Dit is niet alleen nodig om een blijvende optimale werking te realiseren, het wordt ook aangeraden vanuit het oogpunt ‘veiligheid’.
Het voordeel van onderhoud
Een van de voordelen van een zekerheidsplan is dat je geen omkijken hebt naar het onderhoud van de apparatuur. Denk aan het kalibreren en waar nodig invetten van Total Stations en van de Trimble Dini. Bijna alle klanten hebben hier behoefte aan en dat heeft volgens Ronald twee redenen: “Eén je verlengt de levensduur van de apparatuur, niet een beetje maar fors. Ten tweede heb je vaak een kalibratiecertificaat nodig om aan de opdrachtgever te laten zien. Je wordt zo dus eigenlijk verplicht om je apparatuur te onderhouden en het geeft ook een goed gevoel als je weet dat je instrument nog aan de fabrieksspecificaties voldoet.”
Kiest een klant voor het zekerheidsplan niveau Basis dan is jaarlijks onderhoud en de kalibratie van de apparatuur al in het contract opgenomen. Heeft een klant echter ook behoefte aan automatische updates en totale ontzorging wat betreft onderhoud en garantie dan gaat de keuze eerder uit naar Extra of Totaal.
De behoefte aan support
Bij het bieden van support staat het oplossen van problemen en vermijden van extra kosten centraal. De klant maakt zelf de keuze in hoeverre hij hier gebruik van wil maken. Wordt er gekozen voor zekerheidsplan niveau Basis dan is 10 x 15 minuten telefonisch contact met de service afdeling inbegrepen. Bij Extra is dit onbeperkt en ontvang je kosteloos vervangend apparatuur bij reparatie. Kiest een klant voor het niveau Totaal dan zijn de voordelen hetzelfde als bij Extra alleen bieden we daar ook kosteloos vervangende apparatuur bij gepland onderhoud en verlengde garantie op de GNSS-ontvangers en optische instrumenten.
Volgens contractmanager Ronald neemt de behoefte aan ingecalculeerde support toe vanwege de huidige markt waarin we tekorten ervaren: “Als je ergens tegen aanloopt wil je zeker weten dat het wordt opgelost. Liever vandaag dan morgen. Wat betreft de gradatie van support kiezen klanten daarom regelmatig voor het zekerheidsplan Extra of Totaal. Dit is ook terug te zien in de groei van het aantal medewerkers op de service- en supportafdeling .”
Een verdere verbreding van de service
Een beweging in de markt die het werk van Ronald beïnvloedt is die van permanente licenties naar jaar licenties. De frequentie waarmee een contractverlenging zich aandient neemt hierdoor toe. Volgens Ronald heeft dit invloed op de service: “Het werken met jaar licenties betekent automatisch dat de klant ook vaker gaat overwegen om wederom met jou in zee te gaan. Het belang van een goed contract wordt daardoor groter en dat zie je met name terug in de verbreding van de service.“ Als contractmanager richt Ronald zich daarom ook op de vraag: Hoe kunnen wij onze klanten nog meer ontzorgen? De oplossingen die voortkomen uit deze vraag zorgen voor een gestage groei in het aantal klanten met een zekerheidsplan.
Een voorbeeld van een verbreding van de de service bij Geometius is de onlangs toegevoegde breng- en ophaalservice. Met deze service kan een instrument dat voor onderhoud of reparatie naar een van onze vestigingen moet door een Geometius medewerker worden opgehaald bij de klant en wordt deze na afronding van de werkzaamheden weer bij de klant afgeleverd. . Volgens Ronald is deze service vooral populair bij grotere klanten: “Wanneer je druk bent met een project met een uitdagende en niet erg flexibele planning heb je geen tijd te verliezen. Dan is een regeling als deze perfect.”
Een gewenste uitdaging voor onze contractmanager
Dat automatiseren een trend is mag duidelijk zijn. Ook Ronald breekt zijn hoofd erover: “We zouden in de toekomst graag overstappen op een online omgeving en een klantreis bieden waardoor samenwerken met Geometius nog soepeler verloopt. Denk bijvoorbeeld aan contractverlengingen en support die binnen dit online platform kunnen plaatsvinden. Maar het is ook een plek waar alle informatie terug gevonden kan worden: support cases, contracten, kalibratie certificaten etc. Daarbij zou het tevens mooi zijn als een klant op basis van alle vastgelegde gegevens automatisch een melding krijgt voor zaken als een passende training, contractverlenging of een onderhoudsbeurt van het apparatuur.” Het is een uitdaging die Ronald graag aangaat.