De meerwaarde van de Trimble X9 3D Laserscanner

7 juli 2023 in

Nieuws
Trimble X7 versus Trimble X9; Geometius; 3D scanners

De Trimble 3D-laserscanfamilie is uitgebreid met de jongste telg: Trimble X9. Met een demo-exemplaar in handen wilden wij uiteraard zelf de voordelen ervaren. Onze sales engineer Marnix ging daarom op pad met de Trimble X7 en X9 en vroeg zich af: “Wat heeft de een wat de ander niet heeft?” Lees het in dit artikel.

Grotere afstand

Marnix plaatst de Trimble X7 en X9 op dezelfde locatie en laat beide instrumenten gelijktijdig scannen. Klopt het dat de jongste telg een grotere afstand registreert? Marnix: “Het verschil is aanzienlijk. Het gaat bijna om het dubbele aantal meters en dat zie ik duidelijk terug op de scan.” Waar de X7 al een mooi bereik had van 80 meter, heeft de X9 een bereik van 150 meter. Het voordeel hiervan is dat je de scanner minder vaak hoeft te verplaatsen en het werk zo efficiënter kunt uitvoeren. 

Trimble-X7-3D-laserscan-Bereik-80-meter; Geometius          Trimble-X9-3D-laserscan-Bereik-150-meter; Geometius

Op de foto: links Trimble X7, rechts Trimble X9

Hogere snelheid

Naast de afstand wordt ook de snelheid verdubbeld. Waar de Trimble X7 3D Laserscanner vijfhonderdduizend punten per seconde kan scannen, zijn dat er bij de Trimble X9 3D Laserscanner maar liefst één miljoen. Wat het voordeel is van een hogere scansnelheid? Marnix: “Het is maar net hoe je ernaar kijkt: je kunt twee keer zoveel punten scannen in dezelfde tijd of je bent de helft minder tijd kwijt aan het binnenhalen van de punten zoals dat nu gebeurt met de X7.”

Trimble-X7-3D-laserscan-punten-per-seconden-scan-snelheid          Trimble-X9-3D-laserscan-aantal-punten-per-seconden-scan-snelheid.png

Op de foto: links Trimble X7, rechts Trimble X9

Minder meetruis met de Trimble X9 3D Laserscanner

Wanneer je een punt meet zit hier meetruis op. De X9 ten opzichte van de X7 is volgens Marnix net wat beter in het voorkomen hiervan: “Dat is duidelijk te zien, de punten met de Trimble X9 (zie rode stippen in onderstaande afbeelding) hebben minder spreiding ten opzichte van het daadwerkelijke oppervlak.”

Trimble-X7-vs.-X9-3D-laserscanner-meetruis          Trimble-X7-vx-X9-test-Geometius

Glimmend materiaal

Met de Trimble X9 kun je ook perfect glimmende materialen scannen. Zagen we dit niet ook al bij de Trimble X7? Marnix: “Ja, dat klopt, beide instrumenten kunnen dit. Bij de X7 moet je hiervoor alleen een bepaalde instelling aanpassen. Bij de X9 is dat niet meer nodig en meet je glimmende materialen vanzelf optimaal.” 

Automatisch kalibratie en registratie

De Trimble 3D laserscanfamilie (X7, X9 en X12) maakt gebruik van de combinatie: tablet en de Perspective software. Daarbij beschikt de Trimble X9 net als de X7 over automatische kalibratie en registratie. Toch heeft de X9 een extra voordeel volgens Marnix: “Doordat je meer punten meet, verloopt het aan elkaar rekenen van de verschillende scans soepeler en is deze nauwkeuriger.” 

Trimble X9 of X7

Wanneer kies je voor de Trimble X9 3D Laserscanner en wanneer voor de Trimble X7 3D Laserscanner? Marnix geeft aan dat dit afhankelijk is van het type project dat een klant met name uitvoert: “Stel je bent hoofdzakelijk actief op infra-achtige projecten en je wilt een hele straat, kademuur of hoge gevel scannen, dan bieden de nieuwe functies van de X9 een meerwaarde. Ben je met name  actief met metingen op kortere afstanden dan kun je prima uit de voeten met de X7.”

Benieuwd wat de beste oplossing is voor jou: Trimble X9 of Trimble X7? Marnix denkt graag met je mee. Liever de Trimble X9 direct in actie zien? We komen graag langs voor een demonstratie, ook hier mag je Marnix voor benaderen. Wil je eerst meer lezen over de X9 op de productpagina? Ga je gang!

 

Gerelateerde producten