Trimble DiNi, de koning der nauwkeurige hoogtemetingen

14 november 2022 in

Nieuws
Trimble Dini waterpas

In het hart van Geometius, ook wel bekend als de service afdeling, is er op maandagochtend veel in beweging. Het team van techneuten sleutelt erop los en gereedschap, apparaten en alles wat daarbij komt kijken is in overvloed aanwezig. Daartussen op een statief staat de Trimble DiNi. Het waterpasinstrument dat zo goed is dat hij bijna geen aanpassingen of updates nodig heeft.

De uitzondering op de regel

Zo’n 15 jaar geleden liep service engineer Patrick de Wolff voor het eerst de deur van Geometius binnen. Als onderdeel van de service afdeling heeft hij inmiddels tal van meetinstrumenten in zijn handen gehad: van jaarlijks onderhoud tot uitdagende reparaties. In deze tijd heeft Patrick de meeste instrumenten technisch zien doorontwikkelen. De Trimble DiNi is echter één van de uitzonderingen, dit waterpasinstrument kwam al heel dichtbij ‘perfect’ op het moment dat deze op de markt verscheen.

DiNi het meest nauwkeurige waterpasinstrument van Trimble

Van Zeiss Ni naar Trimble DiNi is de transitie van analoog naar digitaal. Deze verandering maakt het digitaal aflezen van de meting mogelijk. Vanaf dit moment in 2000 kent de Trimble DiNi geen grote of opmerkelijke aanpassingen meer. Volgens Patrick komt dit omdat de DiNi nu eenmaal dat doet wat verlangt wordt: “Mocht je een hoogtemeting willen doen dan is DiNi het meest nauwkeurige instrument binnen de Trimble collectie. Met nauwkeurig bedoel ik dat er max. 0,3 mm afwijking per km aanwezig is. Een standaard die vandaag de dag door het gros van de opdrachtgevers, waaronder Rijkswaterstaat, vereist wordt.”

Trimble DiNi trouw aan NAP

Nulpunten worden in Nederland nog steeds bepaald op basis van het NAP en de Trimble DiNi speelt daar trouw op in. Het waterpasinstrument zet het nulpunt vast op basis van het dichtsbijzijndste NAP-merk. Vanuit daar meet de DiNi zijn weg naar de bestemming waarvan de relatieve hoogte bepaalt moet worden. Patrick: “De maximale afstand tussen de DiNi en een baken ligt rond de 50 meter, maar voor het beste resultaat wordt er vaak een maximale afstand van 30 a 40 meter uitgelezen. Dit heeft alles te maken met de gevoeligheid van de sensor, maar ook met de aardkromming.”

Groei in gebruiksvriendelijkheid

Omdat de Trimble DiNi nog steeds doeltreffend opereert blijft dit waterpasinstrument geliefd bij onze klanten. Deze zijn bijvoorbeeld actief in de bouwsector en zetten Trimble DiNi in voor het inmeten van bouwprojecten of om eventuele verzakkingen van de bodem te monitoren. Om klanten zo goed mogelijk te bedienen heeft de Trimble DiNi wel enkele optimalisaties doorgemaakt op het vlak van gebruiksvriendelijkheid. Patrick: “Er zijn verschillende edities, zo begon het met de Trimble DiNi 12 en 22 en zitten we nu bij de Trimble DiNi 0.3 en 0.7. De sensor en de achterliggende techniek is hetzelfde, echter is de elektronica in het toestel verbeterd & meegegaan met de tijd. Hierdoor is het mogelijk om de data te exporteren naar een USB stick en zit er een handvat aan waardoor je het instrument eenvoudig kunt verplaatsen.

Trimble DiNi onveranderlijk sterk

Op de vraag of de techniek achter DiNi geen optimalisatie verdient denkt niet alleen Patrick hardop na, ook zijn collega’s denken graag mee. Al snel vliegen er theorieën heen en weer m.b.t. de lichtgevoeligheid van de cellen. De conclusie luidt echter dat een afwijking van 0,3 mm niet te optimaliseren valt, rekening houdend met de sensitiviteit van de lens. Patrick (en collega’s): “Je wilt uiteraard dat het meetinstrument nauwkeurig blijft meten. Ga je de afwijking nog verder minimaliseren dan verstoord een minimale beweging het resultaat. Daarmee  bedoelen we niet wind of regen zoals nu al het geval is bij de 0,3 mm afwijking. Een minimale beweging vanuit de omgeving kan dan al verstoring in het resultaat geven en deze valt op een projectbasis nu eenmaal lastig uit te sluiten.”

Onveranderlijk sterk blijft DiNi volgens Patrick waarschijnlijk ook in de toekomst:  “Hoogte metingen met GPS of een optisch instrument hebben wellicht het voordeel dat je er een grotere maximale afstand mee kan afleggen of dat er meer functionaliteiten op zitten. Het nadeel is alleen dat de nauwkeurigheid rondom centimeters en niet millimeters ligt.”

Het mag duidelijk zijn, wat Geometius betreft is de DiNi de koning der nauwkeurige hoogtemetingen. Wil jij dit zelf ervaren en heb je een project waar het vaststellen van een nulpunt noodzakelijk is? We gaan graag samen met jou op zoek naar de beste oplossing. Neem gerust contact met ons op of ontdek meer over de Trimble DiNi op de productpagina.

Gerelateerde producten