Door het monitoren van objecten kunt u tijdens werkzaamheden deformatie (veranderingen in grootte, vorm of beweging) tijdig signaleren. Door monitoring kan eventuele schade voorkomen worden, is het mogelijk om tijdig geplande werkzaamheden bij te stellen en wordt de werkveiligheid verhoogt. Op deze pagina leest u alles over monitoren en vertellen wij u meer over de voordelen van monitoren met een Trimble Total Station en Trimble 4D Control software. Heeft u na het lezen van dit artikel een vraag of heeft u interesse in een vrijblijvende demonstratie? Klik dan op de button.

Neem contact met mij op

Handmatig of geautomatiseerd monitoren
U kunt op twee verschillende manieren monitoren. Bij handmatige monitoring wordt van tijd tot tijd hetzelfde punt handmatig door een landmeter ingemeten.  Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan hoogtebouten of prisma’s die op een bouwplaats aangebracht zijn. Trimble Access beschikt voor dit soort metingen over een speciale monitoringsmodule. De resultaten van deze metingen worden vervolgens verwerkt en verder geanalyseerd. Bij deze manier van monitoring is snel schakelen niet mogelijk. 

Bij grote bouwprojecten of op projecten waar het risico’s op schade en de gevolgen daarvan groot zijn, wordt er vaak geautomatiseerd gemonitord. Dit wordt ook wel realtime monitoring genoemd. Het grote voordeel van realtime monitoring is dat de gegevens continu beschikbaar zijn, waardoor er snel gehandeld kan worden als dat nodig is. Voor deze manier van monitoring heeft Trimble een complete en geïntegreerde oplossing waarbij er gebruikt gemaakt wordt van een Total Station en als ander belangrijk en essentieel element: Trimble 4D Control software.

Real time monitoring
Trimble monitoring

Klik op afbeelding voor vergroting

Trimble monitoring

Monitoring met een Trimble Total Station en Trimble 4D Control
In tegenstelling tot andere merken op de markt kunt u een Trimble Robotic Total Station inzetten voor zowel dagelijkse meetwerkzaamheden als monitoring. Dit verhoogt de waarde van uw investering en de inzetbaarheid van de landmeter. De Trimble S5, S7 en Trimble S9 zijn allen geschikt voor monitoringswerkzaamheden. De Trimble S9 is het meest gebruikte toestel vanwege de hoge nauwkeurigheid. De S9 is een ‘high precision’ instrument en de nauwkeurigste Robotic Total Station op de markt. Door de Total Station te gebruiken met een SETTOP M1 modem en Trimble 4D Control software ontstaat er een complete en geïntegreerde oplossing. 

De kracht van Trimble 4D Control
Van automatische besturing tot grafische weergave, Trimble 4D Control garandeert een snelle en eenvoudige dataverwerking zonder de noodzaak van conversies. U kunt een scala aan verschillende sensoren van diverse merken koppelen aan Trimble 4D Control, bijvoorbeeld een waterpastoestel, Total Station, GPS-ontvanger, maar ook temperatuursensoren en scheurmeters.  Trimble 4D Control ondersteunt diverse formaten waaronder printbare rapporten en diagrammen in PDF- en XML- formaten. Ervaren gebruikers kunnen met behulp van SQL direct meet- en rekenwaarden uit de database halen. Hiermee bent u verzekerd van klantspecifieke uitvoer, actueel tot op de laatste minuut.  De automatische signalering zorgt ervoor dat u een melding krijgt als deformatie gemeten wordt.

Het grote voordeel van monitoring met Trimble hard- en software is dat het een volledig geautomatiseerd systeem is en de data altijd op afstand beschikbaar is. U hoeft niet bij het toestel te staan. Via een internetverbinding is de data altijd en voor iedereen beschikbaar

Trimble monitoring in praktijk
Hoe ervaren professionals monitoring met Trimble in de praktijk? Bij welke projecten is monitoring waardevol? In de onderstaande artikelen en video leest  en ziet u de ervaringen van Fugro, Fides, Geonius en RPS.

Meer informatie of een demonstratie
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Of bent u klaar voor een persoonlijke demonstratie? Klik dan op de button of bel ons op 088 4366 300.

Neem contact met mij op