Het begon met het in kaart brengen van de viaducten van het Westerscheldetracé. Dat verliep zo soepel en goed, dat Basepoint ook de 6,6 kilometer lange Westerscheldetunnel in kaart mocht brengen. En dat dankzij een Trimble Mobile Mapping systeem.
“Zonder een mobile mapping systeem zouden we zeker twee weken nodig hebben gehad om de hele Westerscheldetunnel in kaart te brengen. Nu hadden we in één dag alle benodigde data.”
Aan het woord is Jasper Corbijn, maatvoerder en projectleider bij BasePoint. BasePoint richt zich vooral op meetwerk en maatvoering in de GWW- en bouwsector. Hun werkgebied is voornamelijk Zuidwest- en Midden-Nederland. De projecten waar ze bij betrokken zijn, zijn heel divers. Denk aan de Veerhaven Breskens, Prinses Alexiaviaduct, nieuwbouw van 200 woningen in Monster, pompstation Evides Burgh-Haamstede en de Amaliahaven op de Maasvlakte.
Compleet 3D model van asfalt
Om terug te gaan naar het verhaal van de Westerscheldetunnel: Basepoint gebruikte hier voor het eerst een mobile mapping systeem. In het begin was de opdracht om de doorrijhoogte van de acht viaducten van het traject te meten. Omdat er door de jaren heen nieuwe lagen asfalt zijn aangebracht, moest deze hoogte opnieuw worden gemeten.
“Met een mobile mapping systeem kunnen we snel en eenvoudig veel gegevens verzamelen. Daarom hebben we niet alleen de doorrijhoogtes gemeten, maar ook een compleet model gemaakt van het asfalt over het hele traject, inclusief de tunnel. Alles wat de mobiele 3D-scanner ziet, wordt vastgelegd, zoals verkeersborden, verlichting en vangrails. Dit levert een gedetailleerd 3D-beeld in kleur op. De opdrachtgever gebruikt dit model als basis voor nieuwe ontwerpen, onderhoudswerkzaamheden of als het asfalt vervangen moet worden. Uiteindelijk hebben we met de scanner veel meer gedaan dan we vooraf hadden verwacht!”
Al rijdend data inzamelen met mobile mapping systeem
Om het hele traject in kaart te brengen, bevestigde Basepoint de mobiele 3D-scanner eenvoudig op een auto. De bestuurder kon het systeem bedienen via een tablet in de auto. “We reden met een snelheid van ongeveer 60 kilometer per uur door de tunnel. Een begeleidende auto zorgde ervoor dat het overige verkeer op afstand bleef. In totaal hebben we, als je alle routes bij elkaar optelt, zo’n 180 kilometer gereden. Een groot voordeel van het mobile mapping systeem is dat het makkelijk te gebruiken is. Bovendien hoefden er geen wegen of tunnels afgesloten te worden tijdens het meten.”
Tolplein
Behalve de Westerscheldetunnel bracht Basepoint ook het hele tolplein met de tolpoorten in kaart. Dit was volgens Jasper best even een ingewikkelde klus. “Hiervoor moest het een en ander geregeld worden qua verkeer. We hebben een aantal keer zigzag over het tolplein gereden. De tolpoorten werden speciaal voor ons open en dicht gedaan zodat wij door konden blijven rijden terwijl het reguliere verkeer kort werd tegengehouden.”
Dataverwerking
Een ander voordeel van het mobile mapping systeem is de enorme hoeveelheid data die je in korte tijd kunt inwinnen. Dit moet wel allemaal verwerkt worden.
“Wij huren het mobile mapping systeem bij Geometius, die ons vervolgens de ingewonnen data aanlevert. Wij besteden de verwerking weer uit aan een externe partij. Deze partij heeft geautomatiseerde software waarmee ze direct bepaalde onderdelen uit de scan kunnen filteren, zoals het asfalt, beton en vangrails. Dat hoeft dus niet handmatig gedaan te worden, wat ten goede komt aan de snelheid. Een groot pluspunt gezien de omvang van het project.”
Huur mobile mapping systeem ideale optie
Basepoint is enthousiast over het mobile mapping systeem. Binnenkort zetten ze het ook in om een hele woonwijk in kaart te brengen. “In deze wijk wordt een nieuwe tramlijn aangelegd. Hiervoor wordt de hele bovengrondse infrastructuur en straatplan aangepast. Aan ons om de bestaande situatie in kaart te brengen.” Vooralsnog kiest Basepoint er bewust voor om het mobile mapping systeem te huren.
“We hebben de 3D scanner niet iedere dag of wekelijks nodig. Voor ons is huren dan ook een ideale oplossing voor dit moment, ook omdat je het systeem compleet met busje kunt huren. En omdat het ook zo gebruiksvriendelijk is, hadden we voor de eerste keer voldoende aan een korte instructie van Geometius.”
Bij Geometius is het Trimble MX50 en Trimble MX60 mobile mapping systeem te huur inclusief bus, waarop het systeem is bevestigd. Na een korte instructie kun je dus direct aan de slag. Wil je meer weten over het huren van een mobile mapping systeem? Neem dan contact met ons op.