3D-laserscanner Trimble X12 geliefd bij BIM Partners

11 september 2023

Bouw
BIMpartners Trimble X12

Innovatief ingenieursbureau BIM Partners is de eerste binnen Nederland die de 3D-laserscanner Trimble X12 heeft aangeschaft. Eigenaar Sander Westland vertelt bevlogen over de beweegredenen, de voordelen van de scanner en op welke projecten zij dit meetinstrument inzetten.

De focus van BIM Partners

BIM Partners is gespecialiseerd in BIM en richt zich op drie pijlers: 3D-laserscannen, BIM-modellen en BIM-advies. De focus ligt volgens Sander met name op projecten in de bestaande omgeving: “We doen ook nieuwbouwprojecten, maar we vinden vooral de grote transformatie- en renovatieprojecten in een bestaande omgeving gaaf. Dat biedt ons veel uitdaging.” Werken met de juiste techniek is daarom baanbrekend. BIM Partners kiest hierbij voor technologieën die bewezen zijn, omdat de kwaliteit van het werk centraal staat. Dit betekent ook dat zij kiezen voor hoogstaande meetinstrumenten, waaronder de 3D-laserscanner Trimble X12. Op basis hiervan kunnen zij gedetailleerde BIM-modellen opleveren.

Een klasse hoger met 3D-laserscanner Trimble X12 

Sander was op zoek naar een high-end 3D-laserscanner met een groter bereik dan de huidige scanners die zij reeds hebben: “We wilden een klasse hoger, zodat we echt alles aankunnen.” Hij onderzocht de opties die Trimble bood en ontdekte daar een van de beste scanners ter wereld, de Z+F-scanner in een nieuw jasje: de 3D-laserscanner Trimble X12. Waar hij bij de Z+F-scanner nog twijfelde aan de software, deed hij dat nu niet. De Trimble Perspective software, samen met de tablet en de veldregistratie, voldeden aan de kwaliteit die Sander voor ogen had: “De grote investering voelde nu als de moeite waard. Daarnaast kan de Trimble software ook de ruwe data van de Faro scanners aan. Hiermee kunnen we al onze statische scandata (statief scanners) registreren met één softwarepakket.”

Samenwerking Geometius

De investering verliep via Geometius en de samenwerking is volgens Sander sindsdien nauw: “Als je de eerste bent die een meetinstrument in gebruik neemt, loop je sneller tegen zaken aan. In dit geval zien we in Geometius dan ook een sparringpartner en is er veel contact. Daarbij is het ook fijn dat Geometius de juiste contacten binnen Trimble heeft en zaken aan de kaak kan stellen. Als je dat zelf zou moeten doen, ben je daar veel tijd aan kwijt.”

Voordelen hardware

De hardware in combinatie met de Trimble-software en de cloud-to-cloud registratie maakt dat de Trimble X12 de beste 3D-laserscanner op de markt is wat betreft BIM Partners. Over de hardware is Sander te spreken vanwege de accuraatheid en kwaliteit van de scandata: “Dit hebben we recent getest op een glanzende, ronde, donker antraciet kleurige boot. Als iets moeilijk is voor een scanner dan is dit het wel. De Trimble scanner heeft dat echter ontzettend goed gedaan. Deze kwaliteit hebben we nog niet eerder gezien.” Zie de projectomschrijving en het resultaat van de Trimble X12 ultieme testcase op de website van BIM Partners.

Sander is ook te spreken over het bereik van de scanner, dat is toegenomen van maximaal 150 meter naar 365 meter. Dit stelt BIM Partners in staat om met één scan een groter geheel vast te leggen. De toename heeft volgens Sander ook een ander voordeel: “De afstand waarmee je kan meten is niet zaligmakend, het gaat uiteraard ook om de kwaliteit. Daarom kiezen wij ook voor een groter bereik. Deze upgrade heeft namelijk als voordeel dat de kwaliteit van een kortere afstand flink toeneemt. Oftewel, we zien nu meer detail in een scan van 50 meter dan voorheen.”

Scan boot Trimble X12 Scan boot Trimble X12

Voordeel software

BIM Partners wil alle facetten van een project zo effectief en kwalitatief mogelijk vastleggen. Ze zetten daarom een combinatie van scans in: de statische Trimble X12 en de Faro S150 3D-laserscanners plus de mobiele laserscanner NavVis VLX. Zo krijg je volgens Sander zowel binnen als buiten het beste resultaat. Echter was het geen wens om met meerdere soorten software te werken. Het grote voordeel van de Trimble-software is volgens Sander dan ook dat deze ook gekoppeld kan worden aan de andere scanners die zij inzetten: “Zo kunnen we met één soort software blijven werken. Dat is een stuk efficiënter.” Daarbij is Sander zeer positief over de veld- en cloud-to-cloud registratie van de Trimble X12: “Beide werken super. Waar we voorheen werkten met targets en spheres, hoeft dat nu niet meer. Er is al voldoende overlap van de scans is en de cloud to cloud registratie in het veld werkt echt goed. Je ziet ook direct op de tablet of het is gelukt of een extra scan wellicht benodigd is.”

Projecten 3D-laserscanner Trimble X12 

De Trimble X12 is sinds eind vorig jaar in handen van BIM Partners. Sindsdien hebben zij dit instrument actief ingezet. Er zijn dus al verschillende projecten waarbij de inzet van de X12 succesvol is geweest. Sander noemt bijvoorbeeld het transformatie- en renovatieproject aan de Oudenoord in Utrecht. De Trimble X12 werd ingezet om de buitengevel in te meten en de NavVis vlx scanner voor het vastleggen van het interieur. Door een grondslag van vaste punten met Total Station in te meten vallen beide sets in de registratie naadloos op elkaar. Dat leverde uiteraard gedetailleerde en precieze scandata op van hoge kwaliteit.

Scan Oudenoord-Trimble-X12 Scan Oudenoord-Trimble-X12-1

De Trimble X12 legde ook de buitengevel vast bij het huizer erfgoed: De Lakstokerij en werd ingezet bij het vastleggen van de gevel van het pand dat nu ‘House Modernes’ heet. Daarbij heeft BIM Partners de Trimble X12 recent ook ingezet bij het inmeten van de Leonarduskerk. Deze kerk is onderhevig aan een herbestemming, genaamd  ‘dorpshart Oosterhout’. Dit zijn uitdagende projecten, die zonder de Trimble X12 niet zo gedetailleerd uitgevoerd konden worden.

Svan Leonarduskerk-Trimble-X12 3D scan Leonarduskerk-Trimble-X12

Vergroten van de flexibiliteit

Op de vraag hoe de Trimble X12 bijdraagt aan het succes van de projecten, zegt Sander het volgende: “Het maakt ons wendbaar. We kunnen nu heel snel met de mobiele scanner werken, maar ook heel gedetailleerd en tot op grote afstand scannen. We kunnen nu eigenlijk iedere scanopdracht aan. Dat heeft de Trimble X12 ons gebracht. Plus dat we door beide technieken te combineren het beste van ‘2 werelden’ kunnen bieden. Hierdoor verliezen we onder andere de kosten-baten niet uit het oog. 

Nieuwsgierig of de Trimble X12 jou dit ook kan bieden? Neem gerust contact op, we denken graag met je mee. Of verdiep je verder en bekijk de productdetails op de Trimble X12-productpagina. 

Eerst zelf de kwaliteit ervaren op een project? Neem contact op met BIM Partners : 035-88 88 88 4 of www.bim-partners.nl