Van Oord; Geometius;

 

Van Oord is een Nederlands familiebedrijf met meer dan 155 jaar ervaring als internationale waterbouwer. Ze richten zich op baggeren, infrastructuur en offshore energie. Binnen haar projecten is Van Oord vooruitstrevend en nu het aantal en de complexiteit van haar offshore windprojecten toeneemt, groeit ook haar behoefte aan een betrouwbare nauwkeurige positionering op zee.

Van Oord op zoek naar correctiesignaal op zee

Omdat er op zee geen GNSS-referentienetwerk is, is het installeren van de eerste monopaal op zee altijd het lastigste. Daarom ging Wim Balvert, manager survey operations bij Van Oord, samen met Geometius en Trimble op zoek naar een oplossing. Hij vertelt:

“We moeten er zeker van zijn dat de monopaal verticaal staat voordat deze in de zeebodem geslagen wordt. Er moet aan bepaalde eisen voldaan worden. Gebeurt dat niet, dan kan windturbinefabrikant de effectiviteit van de windmolen niet garanderen. Het bepalen van een nauwkeurige verticale positie is lange tijd een uitdaging geweest. Tot het moment waarop we onze eerste GNSS-basisstation installeerden op een monopaal.”

Als onderdeel van haar zoektocht om de grenzen van de GNSS te testen, nam Van Oord deel aan een bèta-test van leverancier Trimble. Van Oord testte de Trimble RTX-technologie en vergeleek dit met andere GNSS-correctieservices op de markt. De technologie overtrof haar verwachtingen. De nauwkeurigheid die zij wisten te behalen bestond uit 2 centimeter horizontale en 5 centimeter verticale nauwkeurigheid binnen 160 kilometer vanaf de kustlijn.

Balvert: “CenterPoint RTX is het beste real-time correctiesignaal dat momenteel beschikbaar is omdat we zeer nauwkeurig verticaal kunnen meten.”

Dit en meer over het streven van Van Oord naar nauwkeurige positionering op zee, lees je in het artikel van Trimble.

Meer ontdekken over Trimble RTX Marine? Lees er meer over op onze website. Op zoek naar een leverancier van Trimble RTX Marine of andere hoogstaande meetinstrumenten? Neem gerust eens contact met ons op.