Oceanology International 2024

 

Rob Bik en Bas Hamans reisden half maart met de trein naar Londen. Daar bezochten zij Oceanology International 2024 (OI 2024). Uiteraard zijn wij nieuwsgierig: wat deden ze daar? Je leest het in dit artikel.

Het versterken van relaties

OI 2024 richt zich op het samenbrengen van mariene wetenschap en oceaan technologieën. Onze sales engineer Bas benut dit moment met name graag om te netwerken met leveranciers zoals RBR, Ping, Trimble en vele anderen: “Veel van onze leveranciers komen uit het buitenland. Uiteraard ontmoeten we daar ook veel van onze klanten die eveneens OI 2024 bezoeken. Door naar deze beurs te gaan kunnen we in een relatief korte periode veel van hen face-to-face spreken. Dat is bevorderlijk voor de relatie.” Daarbij biedt deze beurs Geometius als distributeur de kans om klanten met leveranciers in contact te brengen. Dat is een voordeel volgens new business development manager Rob: “Zo krijgen leveranciers meer gevoel bij bepaalde vraagstukken en kwesties die spelen bij klanten. Zo kunnen lopende zaken in een stroomversnelling komen.”

Zaadjes planten voor het hydrografische portfolio

Rob ziet in OI 2024 tevens een kans om nieuwe zaadjes te planten voor het hydrografische portfolio. Aangestuurd vanuit zowel interne behoeften als vraagstukken van klanten bezoeken zij meerdere leveranciers. Zowel de leveranciers waar Geometius al de distributie voor verzorgt, als mogelijke toekomstige leveranciers. Een van de hoogtepunten was volgens Bas toch wel de besprekingen met een bestaande leverancier met betrekking tot het indienen van een tender: “Hopelijk kunnen we daar later meer over vertellen!”. Een van de klantgestuurde vraagstukken waar de heren mee rondliepen was of er gedegen producten op de markt zijn waarbij er minder kalibraties nodig zijn. Rob voegt daar een voorbeeld aan toe: “We onderzoeken ook een vraag vanuit de land survey kant. Wanneer zij metingen uitvoeren op het water doen ze dat nu vaak met een ‘single beam’. Maar liever meten ze meer punten gelijktijdig. Vaak is een ‘multibeam’ echter geen oplossing, omdat je hier gedegen hydrografische kennis voor nodig hebt. Ze vallen als het ware tussen wal en schip. Tijdens deze beurs gingen we dus op zoek naar een oplossing.”

Oceanology International 2024 stand Ping

Marktontwikkelingen en USP’s

Ook het ontdekken van marktontwikkelingen en het aanscherpen van de eigen USP’s zijn volgens Rob een reden om de beurs te bezoeken: “We gaan graag neuzen bij leveranciers met concurrerende producten. Dat doen we om onze USP’s nog helderder te krijgen en ons bewust te worden van onze sterktes en zwaktes.” Wat betreft de marktontwikkelingen ontdekten de heren geen onverwachte bewegingen.  De ontwikkelingen in de maritieme sector richten zich al een tijd op het efficiënter en (milieu)bewuster uitvoeren van werkzaamheden op het water. Op de beurs kwamen zij dan ook veel varianten tegen van USV (unmanned surface vehicles) en ROV’s (remotely operated vehicle),  vaak uitgerust met veel oceanografische sensoren. Deze laatstgenoemde is volgens Rob zeer welkom voor het meten van allerlei zaken in de waterkolom: “Dit is nodig om de oceaan te monitoren, te onderzoeken en zo te beschermen. Hetgeen waarop de aankomende tijd alleen maar meer nadruk komt te liggen.”

Oceanology International 2024 stand RBR

Groeiende behoefte aan data uit de oceaan

Op de vraag wat de heren na het bezoeken van de beurs verwachten van de toekomst antwoordt Rob: “Er is een constant groeiende behoefte aan data uit de oceaan. Alle leveranciers zijn daar serieus mee bezig en dat zie je onder andere aan het grote aantal sensoren dat wordt aangeboden.” Bas vat het samen als: “We moeten steeds beter weten wat de impact is op de oceaan.”

De heren kijken tevreden terug. Ze hebben veel relaties gesproken, nieuwe ideeën opgedaan en veel kennis vergaard, in een kort tijdsbestek. Ze betitelen de Oceanology International 2024 dan ook als ‘zeer efficiënt’ en kijken uit naar Ocean Business volgend jaar: de wat meer laagdrempelige beurs in Southampton waar ook de kleine bedrijven zich laten zien. 

Wil jij weten wat Geometius voor jouw maritieme projecten kan betekenen? Neem dan gerust contact op. Rob en Bas denken graag met je mee.