Het ontstaan van Trimble Railway

1 mei 2023 in

Nieuws
Geometius Rail Trimble GEDO CE

Vanaf dit jaar is Geometius officieel dé dealer van Trimble Railway in Nederland. Onze sales engineer Wim Egberts ging daarom samen met onze support engineer Marco Schuurman op training in Duitsland, waar hij Trimble Railway directeur Andreas Sinning sprak over de totstandkoming van Trimble Railway. 

30 jaar ervaring

Trimble Railway is het resultaat van 30 jaar ervaring in de spoorwegindustrie, een essentieel onderdeel van onze infrastructuur en economie. Om een soepel lopend spoorwegnet te realiseren is een efficiënte aanpak nodig. Andreas Sinning geeft aan dat Trimble Railway de innovatie brengt die hiervoor noodzakelijk is. Dit doen zij door Trimble GEDO-systemen te combineren met verschillende traditionele of innovatieve technologieën om meettaken op en rondom het spoor te optimaliseren.

Hoe het begon

Het eerste zaadje van Trimble Railway werd gepland toen Andreas in 1993 de onderneming Sinning Vermessungsbedarf GmbH oprichtte. De onderdelen distributie en special solutions stonden centraal, waarbij spoor toepassingen onderdeel waren van de tak special solutions. Het belang van deze  component nam volgens Andreas snel toe: “Spoor toepassingen kwamen in een stroomversnelling terecht door de val van de muur. Enkele jaren daarna, in 1994, startten we volop met het aanleggen van hogesnelheidslijnen door Duitsland.” Kort daarna in 1996 werd het eerste GEDO-prototype gerealiseerd en enkele jaren later lukte het Andreas om met dit instrument impact te maken in China: “In 2007 begonnen we met veel succes zaken te doen in China. Het GEDO-platform werd omarmd en op bijna alle spoorwegprojecten gebruikt. Het werd een soort van standaard vereiste.”

Overname door Trimble

Het GEDO-platform werd in de loop van de jaren succesvol doorontwikkeld. Trimble zag het succes van Sinning Vermessungsbedarf GmbH en toonde interesse in een overname. Andreas besloot hierop in te gaan en in 2011 werd het bedrijf aan Trimble verkocht. Volgens Andreas een win-win situatie: “Voor een klein bedrijf als wij waren, is het moeilijk om de hele wereld te veroveren. Dat is door de overname nu anders. Op basis van de grote naamsbekendheid van Trimble kunnen we het GEDO-platform wereldwijd onder de aandacht brengen.” Een ander  voordeel is volgens Andreas dat zij nu ook gebruikmaken van de kennis en ervaring binnen andere Trimble teams: “Dit was voor ons een echte game changer. We hebben hier profijt van, maar voegen tegelijkertijd ook zelf kennis toe. Samen ontwikkelen we mooie producten. Zo werkten we nauw samen met onze collega’s in Zweden voor een betere Total Station integratie en zijn we momenteel onderdeel van het mobile mapping ontwikkelingsteam.”

Trimble Railway GEDO-platform

Het ontstaan van Trimble Railway

Waar de focus van Andreas voorheen breder was dan alleen het spoor, is er sinds de overname door Trimble duidelijk sprake van een focus en specialisatie op de toepassingen voor het spoor. Het belangrijkste resultaat hiervan is het ontwikkelen van de GEDO CE 2.0 zoals we die nu kennen: “Tussen 2011 en 2012 kwam de 2.0 versie op de markt. Vandaag de dag is dit model nog steeds het basisplatform van waaruit wij verder ontwikkelen.” Naast de focus op de ontwikkeling van de GEDO CE 2.0 had Trimble in 2011 ook een andere wens: het samenbrengen van de teams uit verschillende divisies met een focus op het spoor. Het team van Andreas was hier onderdeel van. Waar de andere teams zich met name focusten op rolling stock richtte Andreas zich op de constructie.  Vanuit hier ontstond het gedachtegoed van Trimble Railway waar alle kennis geclusterd is. Door de vele raakvlakken met de  Trimble Geospatial divisie is de Trimble Railway groep een apart team binnen Geospatial geworden. Dit zie je ook bij Trimble Marine welke  grote raakvlakken heeft met Construction. 

Dé dealer van Trimble Railway

Net als de meeste andere Trimble divisies werkt ook Trimble Railway met dealers. Dat doen zij om de markt zo goed en gericht mogelijk te bedienen. Andreas geeft aan dat Trimble Railway daarbij kiest voor Geometius als dé officiële dealer in Nederland: “Vanuit het verleden waren de contacten al goed. Zo heeft Geometius al geassisteerd bij de eerste spoor gerelateerde verkopen binnen Nederland. Het aanstellen van Geometius als dealer is daarom een mooie en logische vervolgstap. Onze huidige en toekomstige spoorklanten gaan hier veel plezier en profijt van hebben!”

Benieuwd of de slimme oplossingen van Trimble Railway wat voor jou kunnen betekenen? Bekijk dan onze pagina met oplossingen voor het spoor of neem direct contact met ons op.  We praten er graag verder over.

Gerelateerde producten