Ground Control Points

In drone-fotogrammetrie wordt er gebruik gemaakt van Ground Control Points, ook wel GCPs genoemd. Maar wat zijn dit eigenlijk en hoe kun je hier zo efficiënt mogelijk gebruik van maken?  Collega Walter Jansz vertelt in dit artikel alles over de werking en voordelen van Ground Control Points.

Ground Control Points

Wat zijn Ground Control Points?

Een Ground Control Point (GCP) is een duidelijk herkenbaar punt in een foto en bevat bekende coördinaten in een globaal coördinatensysteem, zoals RD2008. Vaak worden deze GCPs ingemeten met traditionele inmeetmethodes, zoals een GNSS-systeem. Deze punten kunnen gebruikt worden om een 3D-model (puntenwolk,  3D-mesh en orthofoto) en andere eindproducten in Pix4D-software te schalen en te oriënteren.  Traditioneel gezien zijn GCPs vaak wit-zwart vierkanten in een schaakbordpatroon. Hierin is namelijk een duidelijk middelpunt te herkennen dat ingemeten kan worden met een GNSS-ontvanger en deze is ook duidelijk vanuit een foto te markeren. In theorie kan een GCP dus elk herkenbaar punt zijn. Een veelgebruikt voorbeeld is een met spuitverf gemarkeerd kruis. Dit is echter voor de nauwkeurigheid niet wenselijk omdat het moeilijk is om het duidelijke snijpunt/middelpunt te markeren.

Tip van Walter

“Gebruik een GCP dat één duidelijk snijpunt of middelpunt heeft (met veel contrast, bijvoorbeeld een schaakbordtegel zoals een Propeller Aeropoint). Wanneer je echter gebruik wilt maken van spuitverf, spuit dan een L en gebruik consistent de binnenste of buitenste hoek om in te meten en te markeren in de foto’s. In de Pix4Dcloud worden tegenwoordig automatisch Ground Control Points herkend en hoef je dit niet meer zelf, handmatig, in een project te markeren! “.

Hoeveel heb ik er nodig?

Theoretisch gezien heb je er minimaal drie nodig (om in alle richtingen het model goed te kunnen oriënteren, plaatsen en te schalen) “Mijn advies zou zijn om er vijf tot acht te gebruiken en er ook een paar in te zetten als check points in Pix4D software”, aldus Walter. “Deze check points markeer je ook in de foto’s, maar worden alleen gebruikt om het verschil tussen de model-coördinaten en de ingevoerde coördinaten te meten. Hiermee heb je dus een onafhankelijke check van de nauwkeurigheid van het 3D-model! “.

Wat kan ik gebruiken om het in te meten?

Dit is afhankelijk van de nauwkeurigheid die je wilt behalen. Indien je via RTK (Real-Time Kinematic) punten wilt inmeten gaat dit tot maximaal één tot twee centimeter absolute nauwkeurigheid. Hiervoor zijn GNSS-systemen beschikbaar, waaronder verschillende Trimble GNSS-ontvangers. Wanneer je incidenteel een hoge nauwkeurigheid van twee centimeter nodig hebt dan is een Trimble Catalyst systeem in combinatie met de Geomeet app ideaal.  Een complete set is al verkrijgbaar vanaf iets meer dan € 700,- .

Er zijn ook oplossingen verkrijgbaar waarvoor je geen GNSS-stok nodig hebt, zoals de Propeller Aeropoints. Dit zijn Ground Control Points waarin een GNSS -ontvanger verwerkt zit.  Het enige wat je hoeft te doen is de Ground Control Points neer te leggen, aan te zetten en tenminste drie kwartier te laten liggen. Vervolgens kan je ze weer ophalen en de GNSS -data naar de cloud laten versturen. Hieruit krijg je dan nauwkeurige coördinaten van je punten terug die je gemakkelijk in Pix4D kan gebruiken.

Heb je nog vragen over Groud Control Points? Neem dan contact met ons op