Einde 2G netwerk – welke gevolgen heeft dat?

24 juli 2023 in

Nieuws
Einde 2G netwerk; Geometius; veldboek

Er komt een einde aan het 2G-tijdperk. Welke gevolgen heeft dit op jouw internetverbinding via je veldboek of GNSS ontvanger?

In Nederland zijn drie aanbieders van een mobiel netwerk: KPN, Vodafone en T-Mobile. Vodafone en KPN zijn al gestopt met het aanbieden van het 3G netwerk. Maar ook de ondersteuning van het 2G netwerk loopt ten einde. T-Mobile ondersteunt nog wel het 3G netwerk, maar heeft het 2G netwerk uitgeschakeld.

Hieronder staat per provider samengevat welke informatie er op dit moment (juni 2023) bekend is:

  • T-Mobile; heeft het 2G netwerk per 1 juni 2023 uitgeschakeld. Het 3G netwerk wordt uit gefaseerd, datum onbekend.
  • Vodafone; zal tot minstens eind 2024 het 2G netwerk nog in bedrijf houden. Geen ondersteuning voor 3G.
  • KPN; per 1 december 2025 schakelt KPN het 2G netwerk uit. Geen ondersteuning voor 3G.

Wanneer het veldboek geschikt is voor 4G, zal deze gebruik maken van het 4G netwerk. Indien het veldboek geen 4G netwerk ondersteunt, maakt deze automatisch gebruik van het 2G netwerk (of 3G wanneer gebruik wordt gemaakt van het netwerk van T-Mobile). Het nadeel van 2G ten opzichte van 4G is dat de snelheid van 2G netwerken een stuk lager ligt, echter zal dit geen problemen geven bij het binnen halen van correcties. Mocht je toch problemen tegenkomen met de mobiele internetverbinding, dan kan je altijd gebruik maken van een Wi-Fi Hotspot om toch een internetverbinding te krijgen.

Het overzicht hieronder laat zien welke netwerken (2G, 3G en 4G) ondersteund worden door de verschillende veldboeken en GNSS ontvangers. De apparatuur waarvan het 2G internetmodem geen ondersteuning meer biedt na het uitschakelen van het 2G netwerk zijn geel gearceerd. Het apparaat heeft dan dus geen mobiel internet meer, tenzij het apparaat 3G ondersteunt en er gebruik gemaakt wordt van T-Mobile.

Einde 2G netwerk

Het kan ook zijn dat de internetverbinding gemaakt wordt via een modem in de GNSS ontvanger. In onderstaand overzicht staat samengevat welke netwerken (2G, 3G en 4G) ondersteund worden door welke GNSS ontvangers:

Einde 2G netwerk

Kijk op de antennekaart van Nederland voor meer informatie over de dekking van de verschillende netwerken.

Mocht je nog een vraag hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met onze supportafdeling via 088-4366333 of via support@geometius.nl.  Of neem contact op met een van onze sales engineers over onze speciale actie voor het vervangen van je TSC3 veldboek via 088-4366300.