Een gesprek met Rob Bik

“Oplossingen bieden, die meerwaarde hebben voor klanten”, dat is de drijfveer van Rob Bik, New Business Manager en mede-eigenaar van Geometius. De afgelopen jaren heeft hij bij Geometius verschillende technologische ontwikkelingen voorbij zien komen. We kijken met hem terug op deze periode.

Het begint in 1998….

Dan begint Rob zijn carrière bij Geometius. De Trimble 4800 RTK is op dat moment het nieuwste en baanbrekende instrument. Voor die tijd zaten er losse kabels en antennes op de instrumenten en bij de 4800 RTK was alles geïntegreerd, ook de GPS. Innovatieve technologie heeft Rob zijn aandacht en dat is wat hem aantrekt in Geometius.  Jasper had Rob ook al opgemerkt om deze reden.
In zijn vorige rollen was hij vaak kartrekker op het gebied van nieuwe technologie en de praktische toepassingen hiervan. Dit is waar het volgens Rob omdraait: “Technologie is pas interessant als het iets kan betekenen voor een organisatie. Het is belangrijk om na te denken over wat een klant nodig heeft en hier een meting of oplossing op aan te passen.”  

Foto van dè 4800 RTK

Wanneer ik Rob vraag naar voorbeelden, krijg ik een aantal interessante verhalen. Zo kreeg hij ooit de opdracht om metingen te verrichten voor een bekende voedselproducent, omdat er een probleem was met de receptuur. In de fabriek was er sprake van deformatie bij een frame waarop een tank was geïnstalleerd. Een weekend lang is hij bezig geweest om ervoor te zorgen dat met behulp van micrometers, in combinatie met een waterpas instrument, met planparalelle plaat, de deformatie nauwkeurig kon worden bepaald.

Ook was hij een van de eersten die werkte met een pencomputer bij het naverkennen  van grootschalige basiskaarten voor gemeentes. Dat gebeurde toen nog veelal met papieren tekeningen en potlood.  Rob bedacht zijn eigen oplossing en monteerde deze pencomputer en GPS-ontvanger op een fiets waar hij toen mee door Tiel fietste. De werkzaamheden gingen wel twee tot drie keer zo snel. De  instrumenten kwamen via Commetius en zo leerde hij Jasper kennen.
De rest van het verhaal is ondertussen bekend. Al 22 jaar zet Rob zich met veel plezier in voor Geometius en samen met Jasper is hij eigenaar van dit mooie bedrijf.

Foto boven: Rob in actie met de 4800 RTK
Foto onder: Rob demonstreert SiteVision

Welke ontwikkelingen vind je het meest indrukwekkend?

Rob heeft veel ontwikkelingen voorbij zien komen: “Wanneer je nauw samenwerkt met een organisatie zoals Trimble gaan de ontwikkelingen heel snel en kan het op een gegeven bijna niet snel genoeg gaan. Toch vind ik de toepassing van deze technologie belangrijker, dus dat klanten dankzij instrumenten sneller en efficiënter kunnen werken. Ik vind het heel bijzonder om te zien dat de technologie hoogstaand is, maar veel toegankelijker en gebruiksvriendelijker dan 24 jaar geleden. Onze bijdrage aan Betuweroute is op dat vlak baanbrekend geweest. Daar bedachten wij een oplossing met RTK, zodat in het veld, met relatief weinig data, over een grote afstand gemeten kon worden. Wij noemde dit “Grondslag in de ether” Vanaf dat moment was de GPS-techniek een stuk toegankelijker zodat niet langer een specialistische landmeter nodig was om detailuitzettingen te doen. Hiermee konden ook maatvoerders en soms uitvoerders zelf er mee uit de voeten.”

En wat is het RTK van 2020?

“Het werken met beelden komt daar het dichtste bij. Dit is sterk geëvolueerd. Denk aan data omzetten in puntenwolken, maar ook de mogelijkheden om te visualiseren, zoals met SiteVision. Dit vind ik persoonlijk erg boeiend”, aldus Rob.

Heb je een vraag voor Rob?
Stuur hem dan gerust een e-mail: r.bik@geometius.nl