Meten in steegjes, midden in een stad of juist in een afgelegen gebied, met slecht ontvangst, euroradar werkt onder uitdagende omstandigheden. In 2019 begint euroradar een gedegen zoektocht naar een opvolger voor de Trimble R8 GNSS-ontvanger, waarmee zij op dat moment werken.

Explosievenopsporing en grondradaronderzoek

BeoBOM, specialist op het gebied van explosievenopsporing, is de voorloper van euroradar. De vraag naar uitgebreide opsporing zorgt al snel voor een uitbreiding van de dienstverlening. Denk aan onderzoeken naar bodemgesteldheid, doorlaatbaarheid en vervuiling. De toename van grondradaronderzoek zorgt voor het ontstaan van euroradar. Voor deze  specialistische werkzaamheden wordt kwalitatieve apparatuur gebruikt, waaronder een IDS grondradar en later een Total Station, beiden geleverd door Geometius . Zo maakt euroradar ook kennis met de Trimble R8 GNSS-ontvanger. De ervaringen zijn positief, maar in de praktijk vragen uitdagende omstandigheden om nieuwe functionaliteiten.

Meten onder uitdagende omstandigheden

Chris Cotton, Data Analist & Assistent OCE-Deskundige, vertelt over deze uitdagende omstandigheden: “In een steeg meten en erachter komen dat het bevoorradingsdag is voor omliggende winkels, dus dat er veel trilling is . Werken in een overdekte omgeving, bijvoorbeeld een kantoorgebouw. Een stedelijke omgeving waar de horizon niet recht is. Een verlaten gebied met slecht ontvangst en dus veel onderbrekingen.” Het streven naar een continue en betrouwbare meting zorgt ervoor dat Chris op zoek gaat naar een instrument, die al deze omstandigheden aan kan. Hij test een aantal instrumenten waaronder de Leica GS18 en de Trimble R12. Met Emiel Verdel, Sales Engineer bij Geometius, testte hij de nieuwste R12 GNSS-ontvanger van Trimble in de praktijk. Hij is direct enthousiast over de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid en al snel wordt het instrument ingezet op projecten.

De Trimble R12 werkt in uitdagende omstandigheden

De toekomst van opsporing

Ook CEO Frank Barink is zeer te spreken over de Trimble R12: “ De R12 is nauwkeuriger, accuraat en sneller. Hij onderscheidt zich ten opzichte van de andere GNSS-ontvangers op de markt het meest op stabiliteit. De resultaten met de R12 zijn stabiel onder alle omstandigheden. Laatst hebben wij een project gedaan waarbij de opdrachtgever nog werkte met de R8. De verschillen tussen de instrumenten waren toen duidelijk zichtbaar.” Frank heeft ook een duidelijke visie op de  toekomst van opsporing. Wat hem betreft worden instrumenten steeds slimmer: “Denk aan een volgende generatie grondradarsystemen waarbij verschillende technieken worden gecombineerd, met een real-time beeld. Een soort MRI onder de grond.” Euroradar zet zelf ook stappen op het gebied van innovatie en heeft onder meer een applicatie ontwikkeld (BlindGuide), die laat zien waar kabels en leidingen in de grond liggen. De gebruiker krijgt zo informatie over de positie waar hij moet graven.

 

De Trimble R12 in de praktijk, foto van euroradar

Meer informatie over de R12