Het Kadaster gaat met RDNAPTRANS2018 een nieuwe versie van de transformatie tussen ETRS89 en het RD/NAP stelsel implementeren. De overgang naar RDNAPTRANS2018 was oorspronkelijk vastgesteld op 1 oktober 2020. Inmiddels is er het volgende advies uitgebracht: 

  • Het NSGI gaat zelf over op 1 juli 2022 op de RDNAPTRANS2018 
  • De definitieve overgangsdatum is vastgesteld op 1 oktober 2022 

Bij de overstap van RDNAPTRANS2008 naar RDNAPTRANS2018 kunnen GNSS-gebruikers een systematisch hoogteverschil van enkele centimeters ervaren. Gebruik van RDNAPTRANS2018 geeft gemiddeld een betere aansluiting aan NAP.  

Het is daarom het handigst voor gebruikers die hoge nauwkeurigheidseisen aan de hoogte stellen om als overgangsdatum 1 juli 2022 te hanteren. Het is echter wel raadzaam om binnen één meetproject dezelfde RDNAPTRANS-versie (RDNAPTRANS2008 of RDNAPTRANS2018) te gebruiken. Indien de hoogte van cruciaal belang blijft is het advies om de aansluiting op het NAP netwerk door middel van waterpassing te doen. 

Wat betekent dit voor jou? 

Indien je gebruik maakt van de meest recente versie van inmeetsoftware van Trimble (o.a. Trimble Access, Terraflex, Penmap) of van Geometius op een Windows of Android veldboek, dan staat de RDNAPTRANS2018 automatisch mee geïnstalleerd. Je hebt alleen een nieuw geoide bestand nodig voor de NAP hoogtebepaling. Zie de volgende handleiding om dit in te stellen:

Handleiding veldboeken

 

Indien je software niet up-to-date is, is het advies om de inmeetsoftware te updaten naar de meest recente versie. Zie de pagina soft- en firmware updates voor een overzicht van de meest recente versies.  

Indien je gebruik maakt van een veldboek met inmeetsoftware van Windows Mobile (zoals Trimble Access) met de meest recente versie inmeetsoftware, neem de handleiding ‘handleiding Windows mobile apparaten’ door of neem contact op met support voor extra ondersteuning.

Handleiding Windows Mobile apparaten
Lees het bericht op NSGI