Sinds kort is er een nieuwe monitoringsmodule verkrijgbaar in Trimble Business Center. Deze zorgt ervoor dat handmatige monitoringsklussen meer geautomatiseerd worden. Collega Marijn Hermans was benieuwd naar de mogelijkheden en heeft een aantal testmetingen gedaan met het pand in Almere als object.

“De afgelopen weken heb ik met enige regelmaat een aantal vaste prisma’s op onze locatie Almere met een Total Station aangemeten”, vertelt Marijn. “Voor de oriëntatie maakte ik gebruik van onze vaste grondslag op deze locatie. Het doel van deze metingen was om te controleren of ik significante bewegingen kon vinden in de posities van de prisma’s. De metingen heb ik verwerkt in Trimble Business Center met behulp van de nieuwe monitoringsmodule. 

Marijn monitoring
Marijn meet hier met een Trimble S7 en een TSC7 veldboek.

Marijn’s bevindingen
Één van de voordelen van de module is dat ik de metingen kan verwerken en controleren in mijn vertrouwde Trimble Business Center omgeving. Zo kan ik gebruik maken van de netwerkvereffeningsfuncties om voor elke epoch (ronde) zeker te zijn van nauwkeurige waarnemingen. Doordat elke epoch in een apart TBC-project wordt verwerkt is het ook eenvoudig om het overzicht te houden bij het uitvoeren van vereffening.

Het grootse voordeel is natuurlijk dat als een ronde eenmaal gekoppeld is aan de eerdere rondes, er met een druk op de knop verschillende rapporten en analyses uitgevoerd kunnen worden. Hierbij kun je denken aan grafieken met deformaties en tabellen met grenswaarden. Deze rapporten kunnen eenvoudig en snel met anderen gedeeld worden en zijn ook goed leesbaar voor mensen die niet direct thuis zijn in de landmeetkundige wereld. Dit vereenvoudigt de verwerking als geheel en zorgt ervoor dat men niet nog zelf allerlei zaken moet aanmaken.

Trimble Business Center

Uiteindelijk waren de resultaten van de proefmetingen, zoals wij graag bij alle monitoringsprojecten zien, dat er geen significante verplaatsingen in de prisma’s zijn geweest. Mijn eerste ervaring met de nieuwe monitoringsmodule is positief en ik zie dit echt als een meerwaarde voor landmeters die monitoringswerkzaamheden uitvoeren”, sluit Marijn af.

Meer informatie
Wil jij meer weten over de nieuwe monitoringsmodule of Trimble Business Center? Dan kun je ons telefonisch bereiken via 088 4366 300 of klik op de onderstaande button.

Neem contact met mij op