6 april 2019 is een speciale datum voor alle systemen die gebruik maken van GPS-satellieten. Op deze datum vindt namelijk de GPS Rollover plaats. De vorige GPS Rollover was op 6 januari 1999.

Wat is de GPS Rollover?
GPS-satellieten tellen de tijd in GPS-weken. Dit wordt geteld t.o.v. een startdatum op 6 januari 1980, wat correspondeert met GPS-week 0. Het GPS-weeknummer wordt gestuurd in een 10-bit getal, wat betekent dat deze loopt van 0 tot 1023. Op 6 april eindigt de GPS-week 1023, hierdoor zal de telling weer beginnen bij 0. Op dat moment vindt er een reset plaats van de GPS-week van 1023 naar 0.

Trimble is voorbereid op GPS Rollover
Trimble heeft diverse tests uitgevoerd om de rollover te simuleren. Daaruit is gebleken dat GNSS-ontvangers met een firmware versie van 2.32 (dec 2008) of jonger zonder problemen functioneren na de GPS Rollover. Heeft uw GNSS-ontvanger een oudere firmware versie? Dan adviseren wij u deze te updaten naar de meest recente versie.

Trimble Catalyst
Maakt u gebruik van Trimble Catalyst? Dan is het van belang dat u de Trimble Catalyst app update naar de nieuwste versie. (v1.1.2197 , maart 2019). Dit is noodzakelijk omdat Trimble Catalyst geen gebruik maakt van een externe chip, zoals bij een GNSS-ontvanger, maar gebruik maakt van de chip in uw mobiele apparaat. U kunt de app updaten via de Playstore.

Onze supportafdeling is bereikbaar om vragen over de GPS Rollover te beantwoorden en kan u ook assisteren bij het updaten van uw firmware versie. U kunt de supportafdeling rechtstreeks bereiken via 088 4366 333. Ook kunt u uw vragen mailen via ons contactformulier.