Op vrijdag 14 september 2012 overhandigde Geometius de Trimble S8 High Precision Total Station en een TSC3 aan Geonique Group B.V. in Susteren.

Geonique is een civieltechnisch ingenieursbureau dat zich (onder meer) heeft gespecialiseerd in de projectvoorbereiding en –begeleiding op het gebied van 3D-geometrie en ontwerp, maatvoering en het verzorgen van revisiegegevens voor kleine- en grootschalige GWW-projecten.

Geonique investeert in het nauwkeurigste instrument uit Trimble’s portfolio voor het project ”De Groene Loper”. Dit project (de integrale gebiedsontwikkeling rondom de A2 te Maastricht) omvat onder meer de aanleg van een 2300 meter lange dubbeldeks tunnel, de bouw van een 16-tal kunstwerken en een volledig nieuwe aanpassing van de infrastructuur rondom de A2. Het project wordt uitgevoerd door de bouwcombinatie Avenue2 (Ballast Nedam en Strukton).

De minimale vereiste meetnauwkeurigheid t.a.v. de betonmaatvoering voor dit project is een 1” instrument. De S8, met een nauwkeurigheid van 0,5” voor de hoekmetingen en 1 mm voor de afstanden, voldoet hier dan ook ruimschoots aan. Geonique heeft voor dit instrument gekozen omdat zij absoluut niet wil twijfelen of er wel binnen de hoge nauwkeurigheidseisen wordt gewerkt.

“Aan het gereedschap mag het niet liggen” aldus Wil van Beurden.

Buiten dat is de Trimble S8 dankzij de aanvulling van VISION technologie veelzijdig inzetbaar en levert de nodige visuele ondersteuning. Dit heeft als voordeel dat de remote-prisma veel sneller kan worden gevonden. Tijdens meet- en uitzetwerkzaamheden kan op afstand worden gezien of en welke objecten eventueel in de zichtlijn staan. Ook bij het verwerken van de meetgegevens wordt tijd bespaard en de kans op fouten gereduceerd door het toepassen van beeldmateriaal uit de metingen.

Een voordeel van het TSC3 veldboek is de ingebouwde camera en GPS-ontvanger waardoor globale positiebepaling mogelijk wordt zonder toevoeging van een aparte ontvanger. Dit is makkelijk om bijvoorbeeld snel punten op te zoeken of je positie te bepalen t.o.v. van een plangebied.

Door de toevoeging van de Trimble S8 High Precision en de TSC3 aan de lijst van reeds in bezit zijnde geavanceerde instrumenten wil Geonique haar klanten in de toekomst nog beter bedienen.