De 37 hoogspanningsmasten tussen Maasbracht en Born zijn recentelijk vervangen door Tennet. Firma Hoek Bouw heeft de masten geplaatst en Geomij, landmeetkundig bureau, gevraagd voor de maatvoering. Hiervoor hebben zij de SX10 Scanning Total Station gebruikt. Wij spreken met Richard van Emden en Raymond Bosgoed over dit project en de ervaring met de SX10.

Het project

De bovengrondse 150kV-verbinding tussen Maasbracht en Born is vervangen om de leveringszekerheid van elektriciteit en de veiligheid te garanderen. Zo kan dit elektriciteitstraject weer voor lange tijd mee. De nieuwe masten zijn zo dicht mogelijk naast de bestaande hoogspanningsverbinding en de oude masten gebouwd. De nieuwe masten zijn ongeveer negen meter hoger dan de oude masten. Na het plaatsen van de nieuwe masten, zijn de oude masten verwijderd.  

Maatvoering met de SX10

“Normaliter hadden we dit project gedaan op de traditionele manier, met een spiegel, een maatvoerder en meetassistent. Met de SX10 kon het door één maatvoerder worden uitgevoerd. Het project is in 4,5 maand afgerond.”, vertelt Richard, coördinator buitendienst. Het maatvoeren verliep eenvoudig en nauwkeurig: “Een collega heeft buizen uitgezet, waarin ankers met de SX10 zijn gepositioneerd. Met de SX10 kan ook op een hoekijzer van 1cm dik gemeten worden.”

Directeur Raymond Bosgoed is tevreden over de inzet van de Scanning Total Station: “Ik hoor positieve geluiden en ook het meten via een scherm wordt snel opgepikt. Het reflectorloos afstandsmeten, dus zonder speciaal prisma, is ook een groot voordeel. Inmeten en maatvoering met hoge nauwkeurigheid is voor ons optimaal. We kijken naar toekomstige toepassingen voor de SX10.”

Meer informatie?

Bent u enthousiast en wilt u zelf de Trimble SX10 in actie zien? Meer informatie vindt u hier.  

Meer informatie