Topometingen, kadastrale metingen en het uitzetten van woningen; het zijn slechts enkele voorbeelden van de werkzaamheden die de gemeente Lelystad uitvoert. De GNSS-sets op de afdeling Geo-informatie zijn langzamerhand aan vervanging toe en Stanley de Haas, coördinator van het team landmeters, zag de introductie van de Trimble R12i. Op het eerste oog lijkt hij op de huidige Trimble R10 waarmee zij nu werken en de ervaren landmeter wilde de nieuwe ontvanger dan ook zelf uitvoerig testen.

In alle opzichten verrast
Met ruim 30 jaar ervaring in het vak kan Stanley goed beoordelen waar een GNSS-ontvanger het verschil maakt. “Toen ik het mooie filmpje van de R12i zag was ik enigszins sceptisch. Het ziet er allemaal mooi en goed uit, maar werkt het ook?” Stanley is bijna vier dagen op pad geweest met de Trimble R12i en deelt zijn bevindingen. “Als eerst valt de gebruiksvriendelijkheid op. Er is geen uitleg voor nodig en de kalibratie-instructies op het scherm zijn duidelijk. Eigenlijk heb je binnen vijf minuten al door hoe het werkt. Het voelt in het begin alleen wel onnatuurlijk om een stok schuin te houden bij een meting. Wij hebben de R12i uitvoerig getest en zijn behoorlijk positief verrast.

Het in schuinstand kunnen meten is hét element waarmee deze GNSS-ontvanger het verschil kan maken voor gemeenten en landmeetkundige bureaus. Door deze techniek wordt het aantal noodzakelijk tachymeter-metingen aanzienlijk teruggebracht, wat de efficiëntie enorm verhoogt. We hebben vier vrijstaande woningen gemeten. Ik met de Trimble R12i en mijn collega, Frits Mensink, met een tachymeter. Waar ik binnen tien minuten klaar was, is Frits bijna één uur bezig geweest. Achteraf hebben wij de metingen met elkaar vergeleken en zagen een afwijking van 1-3 centimeter, een uitstekend resultaat”.

Gemeente Lelystad

Controle van een hoogtemerk door een bouwhek heen.

Voordelen van schuinstand metingen
Naast het efficiënter kunnen meten zijn er volgens Stanley nog veel meer andere voordelen. “Je kunt punten meten die moeilijk bereikbaar zijn. Hierbij kun je denken aan geparkeerde auto’s, maar ook bij het uitzetten van oude grenzen. Hier kan begroeiing of een hekwerk een blokkade vormen. Door in schuinstand te meten kun je de punt van de stok op de juiste plaats manoeuvreren en een meting starten met één simpele druk op de knop.

Een ander belangrijk punt voor mij is ook de fysieke werkhouding. Bij grootschalig onderhoud meet ik soms wel 700 tot 800 punten per dag. Het is repeterend werk en je merkt dat de stok die recht moet staan jouw werkhouding bepaalt. Nu ik in schuinstand kan meten, kan ik de stok enigszins laten rusten op mijn schouder en vertrouwen op een accurate meting.

Zelfs bij metingen die wij niet dagelijks uitvoeren zie ik voordelen. Denk hierbij aan het peilen op een bootje. Op het water meten en een stok rechthouden is vaak een uitdaging, maar ook hier biedt de schuinstand de oplossing”.

 

De techniek achter de prestaties
De R12i is uitgerust met Trimble’s beste technologieën, waardoor de ontvanger schuin kan meten en ook in uitdagende GNSS-omgevingen uitmuntende resultaten behaalt. De IMU-sensor in de R12i gebruikt informatie van versnellingsmeters, gyroscopen en GNSS om continu de positie, rotatie en hoek te bepalen en te corrigeren waar nodig. De ProPoint technologie bundelt de krachtige Trimble technologieën op het gebied van GNSS-constellaties en signalen plus geavanceerde signaalfiltering. Hierdoor is het mogelijk om nauwkeurig te meten op plaatsen waarvan iedereen tot voor kort dacht dat dit met GNSS onmogelijk was.

Trimble-TIP-tilt-compensation-technology_blurred

Demonstratie
Wilt u ervaren hoe het is om schuin te meten? Dan kunnen wij een coronaproof demonstratie verzorgen. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact met ons opnemen via 088 4366 300 of klik op de onderstaande button.