Ondanks dat Nederland weinig hoogteverschil kent zien we steeds meer tunnels verschijnen, met name in stedelijk gebied. Tijdens de aanleg, het beheer en het onderhoud van tunnels speelt landmeetkundige data een belangrijke rol. Waar de tijdsdruk vaak hoog is zorgt een geïntegreerde meetoplossing voor een efficiënt werkproces.

Wij stellen Ronald van Coevorden, Linear Corridors en Mobile Mapping specialist bij Trimble, drie vragen om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden en voordelen.

1. Waaruit bestaat de specialistische meetoplossing?
“Een tunnel is een volledig omsloten locatie waarin metingen met een hoge nauwkeurigheid verricht moeten worden”, vertelt Ronald. “Een Total Station en 3D-scanner zijn hiervoor geschikte instrumenten. De Trimble SX12 Scanning Total Station combineert beide in één instrument en is daarmee het perfecte instrument voor tunnelbouw. De zeer goed zichtbare groene laser in het instrument is ideaal voor het werk in de tunnel en de camera’s zorgen voor optimale visuele ondersteuning van de metingen. De workflow wordt compleet gemaakt met de tunnelmodules voor Trimble Access veldsoftware en Trimble Business Center (TBC) kantoorsoftware. Deze modules hebben specifieke workflows voor landmeetkundige taken in tunnels, zoals het plaatsen van tunnelelementen en as-built verificatie van het bouwproces. Samen vormt dit een geïntegreerde oplossing voor de landmeters en bouwprofessionals in tunnels”.

Efficiënt meten in de tunnelbouw

2. Welke specifieke voordelen biedt de software?
“De tunnelmodule van Trimble Access ondersteunt de specifieke meetbehoeften in tunnels. Van het uitzetten tot as-built verificatie, waarbij de realiteit vergeleken wordt met 3D-ontwerpmodellen. De TBC tunnelmodule biedt de mogelijkheid om automatisch gedetailleerde rapporten te maken, zoals doorsneden en/of 3D-secties, waarbij de meetdata vergeleken wordt met het ontwerp voor constructieverificatie. De voor tunnels zeer relevante convergentie monitoring wordt middels analyse- en rapportagetools ook ondersteund”.

“Ook voor tunnelbeheer, inspectie en onderhoud biedt TBC geautomatiseerde opschoning en extractie van belangrijke tunnelinformatie uit puntenwolken. Daarnaast kun je met de inspectietools puntenwolken uit verschillende meetrondes met elkaar vergelijken om defecten of afwijkingen in het tunneloppervlak te analyseren”

3. Is deze meetoplossing alleen geschikt voor tunneltoepassingen?
“Zowel de hardware als software zijn volledig inzetbaar voor reguliere landmeettaken in de bouw en daarbuiten. Naast de specifieke modules voor tunnels heeft de software alle tools voor de dagelijkse landmeetkundige werkzaamheden. De SX12 is uitstekend inzetbaar als “normaal” Total Station op traditionele projecten. Wanneer je investeert in een Trimble tunneloplossing investeer je eigenlijk in een hoogwaardige, allround meetoplossing”, sluit Ronald af.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Dan kun je contact met ons opnemen via 088 4366 300 of klik op de onderstaande button en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Neem contact met mij op