De wereld van landmeten beweegt snel en uiteraard volgen wij alle ontwikkelingen op de voet. Jasper Schuur neemt ons mee in de trends van dit jaar.

1. Van Perpetual naar Subscriptions

“Bij SketchUp en Pix4D hebben we het al gezien en de komende tijd zal het ook bij Trimble Access, Trimble Business Center en Trimble RealWorks worden doorgevoerd; de wijziging van Perpetual naar Subscriptions licentie. Deze wijziging heeft voor- en nadelen. Op lange termijn kan deze licentiestructuur duurder zijn. Maar het grote voordeel is dat deze licentiestructuur veel meer flexibiliteit biedt. Zo kun je met een licentie snel wisselen tussen 2 veldboeken, is je licentie gemakkelijker te updaten, is een nieuw aan te schaffen licentie goedkoper en zit je er minder lang aan vast. Op dit moment zijn beide type licenties voor de genoemde Trimble pakketten nog naast elkaar verkrijgbaar. We verwachten echter dat de Perpetual licentiestructuur op termijn gaan verdwijnen en daarom bieden we nu al steeds meer de Subscriptions aan. Wil je meer weten over wat voor jou het meest geschikt is of wanneer je het beste kunt overstappen? Neem dan contact op met je accountmanager.”

2. Bedrijven verbreden hun werkgebied en diensten

“Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar verbreding van hun werkgebied en de diensten die ze aanbieden. Om hierbij te ondersteunen heeft Geometius onder andere geïnvesteerd in het Trimble MX50 Mobile Mapping systeem en is binnenkort ook de Trimble Railway GEDO Trolley met GX50 scanner te huur. Naast de aanschaf investeren we ook in de training van onze medewerkers zodat gebruikers verzekerd zijn van een goede instructie en support bij het gehuurde product. Klanten kunnen hierdoor gemakkelijk producten uitproberen en nieuwe markten verkennen zonder direct aan een grote investering vast te zitten. En groeit het aantal opdrachten dan denken we uiteraard graag mee bij de aanschaf.”

GX50

Trimble GX50

Trimble MX50

Trimble MX50

3. Monitoring wordt steeds belangrijker

“Als derde trend zien we dat monitoring steeds belangrijker wordt. Veel bruggen en viaducten in Nederland naderen het einde van hun levensduur en vervanging of renovatie zal nog even op zich laten wachten. Nieuwe bouwprojecten vinden steeds meer plaats in stedelijke gebieden, dichtbij bestaande infrastructuur en bebouwing. En voortschrijdende inzichten over constructie technieken zorgen voor vraagtekens rondom de stabiliteit van de in het verleden toegepaste bouwmethodes. Allemaal situaties waarbij monitoring cruciaal is voor het veilig berijdbaar, begaanbaar of bewoonbaar houden van objecten. Trimble heeft voor alle gradaties van monitoring een oplossing om het werk en de rapportage te vereenvoudigen. Denk hierbij aan specifieke monitoringsmodules voor Trimble Access en Trimble Business Center, het aanbod en de integratie van geotechnische sensoren binnen de T4D software en specifiek voor het spoor de recent gelanceerde T4D Rail module. We zien dan ook dat het aantal klanten dat binnen Nederland succesvol bezig is met monitoring gestaag groeit en denken graag mee met de klanten die hier actiever in willen worden.”

5 Trends voor het komende jaar

Foto: Fides Expertise

5 Trends voor het komende jaar

Foto: Fides Expertise

4. Oplossingen steeds laagdrempeliger

“We zien dat bepaalde oplossingen steeds laagdrempeliger worden en voor iedereen toegankelijk, zelfs zonder landmeetkundige opleiding. Veel mensen hebben waarschijnlijk al gehoord over het meten met Trimble Catalyst, waarbij je eenvoudig punten kan inwinnen of uitzetten en betaalt naar gebruik. Een soortgelijk iets zien we voor dit jaar rondom puntenwolken met de Pix4D Vidoc rover in combinatie met een recente iPhone en Pix4D Cloud. Met de handzame GNSS-module kun je jouw eigen iPhone veranderen in een instrument waarmee je op basis van de camera (foto’s) en Lidar sensor (punten scannen) een 3D puntenwolk kan maken van bijvoorbeeld een gronddepot of sleuf. Verwacht in dit geval uiteraard geen millimeter nauwkeurigheid, maar voor veel toepassingen is dit een hele handige oplossing, bijvoorbeeld als je snel een volume wil bepalen of de ligging van een leidingen in een sleuf wil registreren.”

Trends van het komende

5. Steeds betere integratie tussen de Trimble divisies en producten

“Trimble heeft verschillende divisies voor diverse branches. Tot nu toe waren de producten van de verschillende divisies niet gemakkelijk met elkaar te koppelen en combineren wat voor gebruikers niet altijd ideaal was. Gelukkig zien we hierin steeds meer verbetering. Iets waar jullie dit jaar veel over zullen horen is de workflow waarbij de Trimble Tekla software (voor staalbouw) modellen via Trimble Connect naar de TSC7 met Trimble Access stuurt.  Vervolgens kun je met behulp van een Trimble SX12 direct resultaten vergelijken met het model, waarbij afwijkingen snel tot op de millimeter nauwkeurig inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Dit soort integraties worden komende jaar meer verwacht en gaat veel gebruikersgemak opleveren! Mocht je nu al meer willen weten over de workflow met de SX12 voor de staalbouw, neem dan contact op met Marnix van der Wolk.”