Trimble en politie: een gedegen onderzoek

In Driebergen werkt het Expertteam Visualisatie en Reconstructie (ETVR). Het team van 14 deskundigen is een afdeling binnen de Landelijke Politie en levert een belangrijke bijdrage aan het antwoord op de prangende vraag, wat is er precies gebeurd?

Het team wordt zowel binnen als buiten de politie voor uiteenlopende zaken gevraagd, vertelt Lourens Post, Operationeel Expert, bij het ETVR. “Dit kan bij een schietincident, moord of verkeersongeval zijn, maar ook in de scheep- en luchtvaart kan onze expertise van waarde zijn. Zo was het ETVR op verschillende manieren betrokken bij het onderzoek naar de MH17-ramp”.

Het ETVR is al jarenlang klant bij Geometius. De specialisten werken met Trimble GNSS en optische instrumenten. Door het gebruik van een Zekerheidsplan wordt alle apparatuur jaarlijks onderhouden en gekalibreerd, waardoor een maximale inzetbaarheid gegarandeerd is. Voor de dataverwerking is er gekozen voor het krachtige softwarepakket Trimble Business Center.

  

De waarde van nauwkeurige plaatsbepaling
Door een locatie in te meten met een Trimble Total Station en GNSS-ontvanger wordt alles tot op de centimeter nauwkeurig in kaart gebracht. Hierdoor is alles controleerbaar en dus ook reproduceerbaar. In aanvulling hierop wordt er ook vaak een 3D-scan gemaakt. De 2D- en 3D-data dienen als bewijs en de 360° foto’s, die o.a. met de Trimble V10 gemaakt kunnen worden, zorgen voor een compleet visueel beeld van de situatie. Dankzij deze data kunnen verschillende scenario’s getest worden en in samenwerking met andere deskundigen kan er uitsluitsel gegeven worden over de toedracht. De reconstructie wordt vaak in 3D gepresenteerd waarbij er ook gebruik gemaakt wordt van virtual reality. Hierdoor kan de beleving van de situatie optimaal nagebootst worden.

De praktijk
Lourens Post neemt ons mee in een zaak die het team behandeld heeft. Het betreft een schietincident waar meerdere malen geschoten is op een persoon in een voertuig. Als eerst worden alle sporen genummerd en gefotografeerd. Er zijn verschillende soorten hulzen aanwezig op het plaats delict. Vervolgens worden alle sporen en objecten ingemeten met een Trimble S6 Total Station en een Trimble R10 GNSS-ontvanger. De punten worden eerst in Trimble Business Center verwerkt en vervolgens in een AutoCAD tekening gepresenteerd. Het type auto, de verschillende hulzen en andere belangrijke elementen zijn in lagen zichtbaar. Nu alles nauwkeurig vastgelegd is, kan deze informatie gedeeld worden met andere deskundigen, waaronder een schotbaandeskundige en forensisch radioloog. De data dient dus als basis voor het verdere onderzoek.

 

Het ETVR groeit mee in de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van VR en breidt haar specialisme ook verder uit als het gaat om data-inwinning. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de innovatieve producten van Trimble, wat Geometius nu en in de toekomst een waardevolle partner van het ETVR maakt. 

17-01-2019|