side scan sonar
side scan sonar

Boskalis werkt sinds de zomer van 2018 aan de uitbreiding van de Amsterdamse wijk IJburg. In het IJmeer herrijst een kunstmatig eiland voor de ontwikkeling van woningbouw. Voordat het nieuwe land wordt gecreëerd, verricht Boskalis dieptemetingen. Een innovatieve 3D side scan sonar van Geometius helpt om dit op een effectievere manier te doen. Simon van Riet, hoofd surveyor van dit project, vertelt ons over de inzet van deze sonar.

Wat houdt de uitbreiding van IJburg in?
Het gaat om de grootste woningbouwlocatie binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen. Tijdens de eerste fase wordt circa 82 hectare land gecreëerd, door het opspuiten van bijna negen miljoen kubieke meter zand. Naast het kunstmatige eiland legt de Combinatie IJburg, bestaande uit Boskalis en de Vries en van de Wiel, ook een natuurgebied aan van ruim drie hectare. Het project is gestart in de zomer van 2018 en wordt in 2020 afgerond.

Scannen in ondiep water
De 3D side scan sonar, van fabrikant Ping DSP, is ideaal voor toepassing in ondiep water. Door de verwachte waterdiepte in het IJmeer, en het verzoek van de opdrachtgever om gedetailleerder informatie, is Boskalis op zoek gegaan naar een geschikt instrument. De mogelijkheden van bestaande oplossingen, zoals een multibeam en single beam waren te beperkt. Na een demo van de 3D side scan sonar op de Trimble gebruikersdag, van Geometius, werd duidelijk dat dit een goede invulling was voor het project.

Simon vertelt: “Met de 3D side scan sonar kunnen we in ondiep vaarwater van 2.5 m water tot 1.20 m water snel en efficiënt data van de bodem inwinnen. Het bereik in ondiep water is veel groter dan het bereik van bijvoorbeeld een single head multibeam systeem, wat veel tijdwinst oplevert. Zo kunnen wij op een nauwkeurige manier de laagopbouw maken, die de klant vereist met betrekking tot geotechnische aspecten. Ook is het handig gebleken voor onze schepen die in ondiep vaarwater moesten manoeuvreren en brengt het objecten op de bodem in kaart, zoals de zinker en zettingsslang.

side scan sonar

Ping 3D side scan sonar
Geometius, leverancier van meetapparatuur voor hydrografisch en geografische toepassingen, is de eerste Europese distributeur van de 3DSS-DX-450, een 3D side scan sonar van de Canadese fabrikant Ping DSP.

  • De 3DSS-DX-450 is een compacte 3D side scan sonar die een hoge resolutie 3D-weergave van de gehele waterkolom en waterbodem geeft.
  • De sonar maakt gebruik van de door Ping DSP ontwikkelde en unieke CAATI-technologie, hierdoor worden ook complexe geometrische structuren nauwkeurig weergegeven.
  • Naast objecten onder water wordt ook de waterbodem in kaart gebracht. Dit maakt de 3DSS ook geschikt voor bathymetrische toepassingen. Hierbij is het grote bereik van wel 14 keer de waterdiepte een voordeel.
  • De meegeleverde side scan 3D display software geeft alle informatie “real time” weer, maar de 3DSS is ook compatibel met hydrografische software zoals QINSy en HYPACK.
Meer informatie