Het NFI heeft in samenwerking met de politie een cursus georganiseerd voor studenten die in opleiding zijn voor forensisch onderzoeker. Het thema was “zoeken, opgraven en documenteren van verborgen graven”. Het opzoeken van de graven heeft de dag ervoor al plaats gevonden met behulp van radar en speurhonden. De graven zijn gemarkeerd en moeten vervolgens geopend worden om de informatie die daaruit vrijkomt vast te leggen en te analyseren.

Waardevolle data
De verschillende stadia van de opgraving worden vastgelegd, zodat er zo min mogelijk informatie verloren gaat. Met de SX10 Scanning Total Station worden verschillende herkenningspunten ingemeten. Ook de positie van de bollen, die gebruikt worden voor het aan elkaar rekenen van de puntenwolken van de scanner, worden ingemeten (in het RD-stelsel). Als alle data verzameld en verwerkt is beschikt men over de precieze locatie, divers beeldmateriaal en een 3D-model.

Door het gebruik van de Z+F IMAGER 5016 en Trimble SX10 Scanning Total Station kan er veel meer informatie ingewonnen worden ten opzichte van de traditionele werkwijze (grotendeels met pen, papier, duimstok en fotocamera). Daarnaast wordt er meer informatie vastgelegd en is het materiaal direct digitaal beschikbaar, wat bijdraagt aan het optimaliseren van het onderzoeksproces.