Vlakbij ons kantoor in Almere is de markeerrobot TinySurveyor al geruime tijd aan het werk bij de wegverbreding van de A6. Wij gingen op bezoek bij Marco van der Heijden, maatvoerder voor Dura Vermeer.

Het project
Rijkswaterstaat verbetert de bereikbaarheid van het noordelijke deel van de Randstad. Dit doen ze door de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost te verbreden. Het project A6 is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere. Dura Vermeer is, samen met BESIX, verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.

De wegverbreding in cijfers:

  • 13,6 km snelweg verbreden
  • 13.1 km 2×4 rijstroken
  • 8,7 km enkellaags geluidsreducerend asfalt
  • 4,9 km dubbellaags geluidsreducerend asfalt
  • Op 13 locaties nieuwe/aangepaste bruggen en viaducten
  • 1,2 km nieuwe gemeentelijke weg

De keuze voor een markeerrobot

Marco is al jaren betrokken bij de voorbereiding van wegmarkering bij projecten in de wegenbouw. Dit gebeurt veelal handmatig of met een traditionele, GPS-gestuurde, strepentrekker. Omdat deze oplossingen arbeidsintensief en tijdrovend zijn, is Marco op zoek gegaan andere mogelijkheden. 

De TinySurveyor is een innovatieve robot, die zorgt voor gemak, flexibiliteit en een kostenbesparing. De Tiny is, in tegenstelling tot een GPS-gestuurde trekker, flexibel in te zetten, omdat deze niet ingepland hoeft te worden. Hij is voor Marco altijd beschikbaar, omdat hij in zijn bus past. “Het uitzetten van markeringen ter voorbereiding voor asfaltering gebeurt met minder mensen en gaat sneller. Het uitzetten met de Tiny maakt het werk voor de asfalteerders ook gemakkelijker, omdat ik sneller en preciezer kan werken”, aldus Marco.

Ook Niek van Seeters, coördinator maatvoering bij Dura Vermeer ziet de voordelen: “Een hele dag productie gebeurt nu in twee of drie uur. De robot is klein en compact en snel te plaatsen. De toepassingen zijn breed. Hij kan ook ingezet worden in afgedekte situaties, zoals in tunnels en onder bomen en viaducten en dat kan een reguliere en robuuste strepentrekker niet.” 

De TinySurveyor heeft:

  • De afgelopen twee jaar al meer dan 200 kilometer gemarkeerd;
  • al vijf keer een marathon afgelegd;
  • en 160 manuren vervangen;
  • en 120 spuitbussen verf gebruikt.

De TinySurveyor kan meer…
De TinySurveyor kan op elke gelijkmatige ondergrond gebruikt worden en is dus niet alleen geschikt voor de wegenbouw. Ook voor het markeren van parkeervakken, vliegvelden en evenementlocaties is de markeerrobot een waardevol autonoom systeem.

Meer informatie