U meet dagelijks met betrouwbare en hoogwaardige apparatuur, maar hoe worden deze technische instrumenten nu eigenlijk gemaakt? Afgelopen maand zijn wij met een aantal Trimble-gebruikers naar Danderyd gereisd voor een unieke ervaring, een rondleiding door de Trimble fabriek.

Danderyd
De huidige fabriek is in 1979 geopend en produceerde onder de naam Geotronics de Geodimeter. Later werd Geotronics een onderdeel van Spectra Precision, wat in 2000 overgenomen is door Trimble. Tegenwoordig werken er in Danderyd 300 medewerkers dagelijks aan de productie en ontwikkeling van het ‘Geospatial en Building- portfolio’, waaronder de Trimble S-serie Total Station, de TX-scanners en de SX10 Scanning Total Station vallen. Robert Jung, Technical Product Manager bij Trimble, vertelde samen met zijn collega Maik Tegge alles over het productieproces tijdens een indrukwekkende en technisch zeer interessante rondleiding.

Vakmanschap
Als u denkt aan de productie van een meetinstrument denkt u wellicht aan verschillende robots die aan een lopende band deel voor deel het instrumenten in elkaar zetten, maar niets is minder waar. In de Trimble fabriek zijn er maar drie robots, voor de rest wordt alles met veel precisie zorgvuldig gemonteerd en uitvoerig getest. Dan vraagt u zich wellicht af hoeveel onderdelen een instrument dan bevat? De voormalige Trimble S6 Total Station bestond uit maar liefst 480 onderdelen (exclusief schroefjes) die door verschillende experts vakkundig werden gemonteerd.

Foto: Petter Magnusson - PMAGI AB

Foto: Petter Magnusson – PMAGI AB

Kwaliteitscontroles
Voordat een toestel de fabriek verlaat worden er talloze tests uitgevoerd om de kwaliteit en nauwkeurigheid te waarborgen. De afdelingen hangen vol met honderden prisma’s en er zijn verschillende cabines die de toestellen onderwerpen aan extreme temperaturen.

Voor de Trimble SX10 is er een aparte testbaan. Omdat het gebouw kan bewegen (hoe minimaal dit ook is) wordt de baan gemonitord. Dit gebeurt door twee Trimble S9’s en T4D-software. Omdat de weersomstandigheden het resultaat beïnvloeden is er zelfs een verbinding met de meteorologische dienst. Door deze werkwijze kan de kwaliteit van de tests altijd gewaarborgd worden. Is er een onverhoopt wel een afwijking bij één van de controlepunten? Dan er is een speciaal team dat meteen klaarstaat om te kijken waar eventuele aanpassingen nodig zijn.

Foto: Petter Magnusson – PMAGI AB

Het is indrukwekkend om te zien met hoeveel zorg en precisie een instrument geproduceerd wordt. Trimble doet haar naam eer aan in de kwalitatief hoge standaard die zij stellen. De reacties van de deelnemers waren zeer positief. Naast de uitleg over het productieproces was er ook de mogelijkheid om verschillende onderdelen van dichtbij te bekijken en konden er vragen gesteld worden. Deze Trimble-gebruikers kijken, na het bezoek aan de fabriek, waarschijnlijk op een andere manier naar hun instrument.

Kijk in de Trimble SX10
Wilt u ook meer weten over Trimble’s innovatieve technieken? Bekijk dan het webinar ‘Inside the Trimble SX10 Total Station’. U kunt zich via de onderstaande button aanmelden en daarna start het webinar meteen.

Bekijk webinar