Scannen en meten met de SX10

Het klooster Mariadal in Roosendaal krijgt een herbestemming. Civieltechnisch ingenieursbureau Geo Infra B.V. is gevraagd om te ondersteunen bij de maatvoering en gebruikt hiervoor een Trimble SX10 Scanning Total Station, geleverd door Geometius.

Over het project
Bij de herinrichting van klooster Mariadal staan zorg, wonen en horeca centraal. Van origine behoorde het klooster tot de Franciscanessen, een zusterorde die zich richtte op onderwijs en zorg. Geo Infra B.V. heeft het gebouw tot op millimeter niveau in kaart gebracht. Het exterieur, interieur en de hoofdconstructie, alles is gescand en verwerkt in een puntenwolk. Deze wordt gebruikt voor controle en verfijning van het bestaande model. Dankzij de nauwkeurigheid is opnieuw modelleren niet noodzakelijk.

Een waardevolle basis
“De tijden van een rolmaat en duimstok zijn voorbij. Moderne meetinstrumenten en software bieden de mogelijkheid nauwkeurig te meten en de resultaten te verwerken tot 3D-modellen. Dit zorgt voor een waardevolle basis: een juiste inmeting draagt bij aan een juiste uitwerking.” Aldus Jarno de Jong, Technisch bedrijfsleider bij Geo Infra B.V..

De Trimble SX10 Scanning Total Station wekte de interesse bij Geo Infra B.V., omdat het kan worden ingezet voor verschillende doeleinden, zoals bouwmaatvoering, metingen maar ook het uitzetten van grenzen. Zoals Jarno zegt: “Met deze scanner heb je direct alles in beeld en het zorgt ervoor dat er minder fouten worden gemaakt. Dankzij de SX10 kunnen wij scannen, maatvoeren en meten met één apparaat en heeft de klant de beschikking over uitermate gedetailleerde, driedimensionale informatie.”

Geo Infra B.V. heeft ondertussen alle scans verwerkt. Het resultaat is een ingekleurde puntenwolk, opgebouwd uit een groot aantal 3D-meetpunten, gecombineerd met de beelden vanuit de geïntegreerde HDR-camera’s, wat een beeld vormt van het ingemeten klooster. De opdrachtgever is enthousiast en ziet ook mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst.

Trimble SX10 Scanning Total Station
De SX10 combineert een nauwkeurige Total Station en high speed 3D-scanner in één instrument. De SX10 beschikt over 3 HDR-camera’s met VISION-technologie. Door deze camera’s is een telescoop op de scanner niet langer nodig. De scansnelheid van de SX10 is uniek voor een Total Station, met meer dan 26.000 punten per seconde. Door het scanbereik van maximaal 600 meter is het ook mogelijk om vanaf grote afstand met hoge snelheid te scannen.

Bent u enthousiast en wilt u zelf met de Trimble SX10 aan de slag? Dat kan! U kunt de Trimble SX10 één week kosteloos testen, inclusief persoonlijke instructie. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via 088 4366 300. Meer informatie over de Trimble SX10 Scanning Total Station vindt u hier.  

Meer informatie