“3-D scannen is iets wat wij niet dagelijks doen. Het is voor ons een uitkomst dat Geometius scanners verhuurt.”, vertelt Roel Bronkhorst van Feenstra Adviseurs. Het adviesbureau is gespecialiseerd in architectuur, bouwkunde en draagconstructies voor met name de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie. Op het moment dat een nieuw project ontstaat, adviseert onze collega Wim Egberts op het gebied van 3D-scanning.

Installatie vervangen

Zo ook eerder dit jaar. Feenstra maakt een 3D-model voor een voedingsmiddelenfabrikant in Zwolle. Een onderdeel van de installatie van deze fabriek moest vervangen worden. Roel heeft deze installatie in kaart gebracht met behulp van een Z+F 3D scanner. Hij heeft ondertussen ruime kennis opgedaan van scannen, maar bespreekt, voor aanvang van werkzaamheden, met Wim de keuze van een scanner. Hij vertelt:   “ De keuze van een 3D-scanner is afhankelijk van het project, maar natuurlijk ook van de beschikbaarheid van scanners. Het contact met Geometius is prettig. Er is flexibiliteit omtrent het ophalen en wegbrengen van de scanner. Ik ga vaak vroeg op pad en kan dan de scanner een dag van te voren ophalen.” 

De werkelijkheid meegenomen naar kantoor

“ 3D-scannen is een uitkomst. Vooral in een fabriek met installatieonderdelen, is het lastig meten. Er zijn veel hoogtes en hoeken waar je niet zo goed bijkomt. Een scan laat de werkelijkheid accuraat zien.” De collega’s van Roel kunnen op basis van een point cloud zien hoe de situatie ter plekke is. Zoals Roel vertelt: “ Met een 3D-scan heb ik de werkelijkheid meegenomen naar kantoor.” Hij is tevreden over de Z+F scanner: “ Het is een fijne scanner om mee te scannen. Met een tablet erbij, kun je data direct bekijken en controleren. Dit gebeurde normaal achteraf. Dit scheelt uiteraard tijd en handelingen.” 

 

 

Z+F 3d scanner

Een afbeelding van de 3D scan: een doorsnede van het torengebouw 4 verdiepingen en een gedeelte van de installatie. Het beeld is van Feenstra Adviseurs

De Z+F 5016 is een compacte en lichtgewicht 3D-scanner

Standaard beschikt de Z+F 5016 over een aantal sensoren, waaronder een geïntegreerde GPS, kompas, luchtdrukmeter en een IMU-sensor. Hiermee is het mogelijk om zowel buiten als binnen te navigeren en pointclouds automatisch te registreren. Een ander uniek kenmerk is het meetbereik van 30cm (tot 360meter) waarmee je in kleine ruimtes toch kunt scannen. Dankzij de “blue workflow” softwaretechniek worden metingen van meerdere scans direct verwerkt op uw tablet. Hierdoor bespaart u veel tijd aan rekenwerk en weet u ter plekke meteen of de meting is geslaagd. Deze 3D-scanner is een laserklasse 1 “eye-safe“ instrument.

Wilt u meer weten over het huurportfolio van Geometius? Kijk dan in onze webshop

Webshop