De ontwikkelingen op het gebied van puntenwolken gaan snel. Walter Jansz, supportmedewerker bij Geometius, vertelt ons meer over de toegankelijkheid van het werken met puntenwolken en hoe dit met een tool als PIX4D voor iedereen binnen handbereik is.

Eenvoudig data inwinnen
De meest gangbare en bekende werkwijze om data in te winnen voor een puntenwolk is een 3D-laserscanner of drone. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een video, die gemaakt wordt met bijvoorbeeld een smartphone, te verwerken tot een volwaardige puntenwolk. Hiermee wordt de inwinmethode vereenvoudigd. Daarnaast wordt de verwerkingssoftware volgens Walter ook steeds gebruiksvriendelijker “Het verwerken van een puntenwolk tot het gewenste eindproduct wordt steeds makkelijker dankzij nieuwe functies, zoals het wegfilteren van ruis uit een puntenwolk, automatische classificatie en herkenning van objecten”. Voor het maken van een puntenwolk heb je dus niet persé geavanceerde apparatuur nodig. Maar hoe werkt dit dan?

Van video tot puntenwolk
“We beginnen met het maken van een video. Als je een puntenwolk wilt maken van een object, dan maak je een video het liefst zo dicht mogelijk in een cirkel er omheen. Het kan nodig zijn om vanuit verschillende perspectieven te filmen. Qua kwaliteitseisen wordt voor het beste resultaat een 4K-video aangeraden. Dit is tegenwoordig haalbaar met verschillende consumentencamera’s. Zie hieronder een voorbeeld van een video. Het te modelleren object is een Total Station (Trimble S7).

De verwerking in Pix4D software
Voor de verwerking van de video wordt er gebruik gemaakt van Pix4D software. Dit is een softwarepakket waarmee uit 2D-foto’s een 3D-puntenwolk gegenereerd kan worden. “Als eerst moet de hoeveelheid frames geselecteerd worden. Vervolgens gaat de software karakteristieke pixels identificeren en deze matchen tussen de verschillende frames. Door een simpele kruisbepaling van deze karakteristieke pixels vanuit de foto’s worden 3D-posities van de pixels berekend en krijg je punten voor in een puntenwolk. Hiervoor hoef je zelfs geen GPS-coördinaten van de foto’s te hebben, de software kan de relatieve posities van de foto’s ten opzichte van elkaar reconstrueren.”


“Vervolgens ga je de puntenwolk opschonen door de ruis eruit te halen en de overbodige punten van de omgeving. Na het opschonen eindig je met het volgende resultaat”.


Oriënteren en schalen van een 3D-model
Om metingen uit te kunnen voeren in een puntenwolk of hem te kunnen combineren met andere puntenwolken, is het noodzakelijk om de puntenwolk te schalen en te oriënteren in een globaal coördinatensysteem. Hiervoor kunnen Ground Control Points gebruikt worden. Dit zijn herkenbare punten in de puntenwolk die ingemeten zijn in een globaal coördinatensysteem,  zoals RD2008. Daarnaast is het ook mogelijk om bekende lengtes aan te geven in de puntenwolk, waardoor de relatieve nauwkeurigheid verbeterd wordt en er ook in een puntenwolk gemeten kan worden.

De dag van de puntenwolk
Op 26 maart a.s. staat één onderwerp centraal, de puntenwolk. Verschillende inwinmethoden worden met elkaar vergeleken en vakprofessionals en specialisten van verschillende fabrikanten zijn aanwezig om kennis en ervaring te delen. Op deze dag is er een specialist van Pix4D aanwezig om u kennis te laten maken met deze laagdrempelige inwinmethode. Informatie en de mogelijkheid tot aanmelden vindt u hier»»

Wilt u nu al meer weten? Dan kunt u de productpagina lezen of contact met ons opnemen via 088 4366 300.