Lithium-ion batterijen zijn gevoelig voor extreme temperaturen. Extreme hitte en/of kou kunnen de batterijduur beïnvloeden. Op deze pagina lees je daarom hoe je het beste met de batterijen om kunt gaan.

Hitte

Apparaten met Lithium-Ion batterijen kunnen het beste weggehouden worden uit warme omgevingen. Denk hierbij aan warme plekken zoals het dasboard van een auto in de volle zon, of een andere omgeving waar het apparaat voor langere tijd blootgesteld is aan direct zonlicht of hoge temperaturen. Op de lange termijn verkort dit namelijk het batterijleven.

Wat kan je als gebruiker merken van een te warme batterij?

  • Het apparaat zet zichzelf in ‘stand-by’ modus totdat de batterij is afgekoeld.
  • De batterij wordt niet volledig opgeladen.
  • De temperatuursensor in de batterij kan voorkomen dat de batterij functioneert. Is dat het geval? Zet het apparaat dan op een koelere locatie, uit het zonlicht, en wacht een paar minuten voordat je het apparaat weer opnieuw aanzet. Werkt hij helemaal niet meer? Neem dan contact op met Geometius.

Kou

Bij extreme kou kunnen gebruikers ook een kortere gebruiksduur van een apparaat ervaren. Koude temperaturen verhogen voornamelijk de interne weerstand en verlagen de capaciteit van de batterij. Op de lange termijn resulteert dit in een verkort batterijleven omdat de batterij vaker opgeladen moet worden. Het wordt aanbevolen om batterijen niet in extreme kou op te bergen. De prestaties van de batterij worden gemaximaliseerd als deze op kamertemperatuur is opgewarmd. Als je de batterijprestaties in zeer koude omstandigheden wilt verbeteren, kun je overwegen de belasting van de batterij te verhogen, bijvoorbeeld door de achtergrondverlichting van de handheld of tablet op volledige helderheid aan te passen. Het verhogen van de batterijbelasting zorgt ervoor dat de batterij warmte genereert, waardoor de batterij wordt verwarmd en de prestaties worden verbeterd.

Andere omgevingsfactoren

Wanneer batterijen correct in een apparaat worden geplaatst, worden ze afgedicht van water en stof. Desalniettemin kunnen ze nog steeds gevoelig zijn voor schade in extreme omstandigheden, of als ze niet correct worden verzorgd. Om batterijen te beschermen en de levensduur van een batterij te verlengen, is het van cruciaal belang om de batterij te drogen als deze nat wordt, vooral als de batterijcontacten worden blootgesteld aan vocht. Zorg ervoor dat de contacten schoon en droog zijn voor gebruik. Dompel de batterij niet onder en zorg ervoor dat onnodige druppels, mechanische schokken en trillingen worden vermeden.

Opladen

Batterijen kunnen op elk moment worden opgeladen; de batterij hoeft niet leeg of bijna leeg te zijn voordat je deze oplaadt. Hoewel Lithium-Ion batterijen overladen kunnen zijn, is het het beste om de batterij minstens één keer per maand tot onder de 10 procent te laten lopen voordat je deze oplaadt. De temperatuurlimieten voor het opladen van de batterij variëren enigszins van apparaat tot apparaat, en ook hoe lang het duurt om op te laden, maar als algemene regel wordt geadviseerd om batterijen op te laden bij kamertemperatuur (ongeveer 20 ° Celsius).

Om correct en veilig opladen te garanderen, is het belangrijk dat alleen door de fabrikant ontworpen oplaadaccessoires worden gebruikt. Stop met het opladen van een batterij wanneer deze te warm wordt of een brandlucht verspreidt. Stop ook met laden als de batterijen beschadigd lijken te zijn, lekken, of als ze vergroot en/of uitpuilend lijken. 

Soms komt het voor dat batterijen niet opladen. Hier zijn verschillende redenen voor:

– De batterij is ‘dood’

Na verloop van tijd zal Lithium-Ion degraderen bij gebruik. Dit is afhankelijk van het aantal laadcycli, hoe de batterijen worden opgeladen/ontladen en hoe ze worden opgeborgen. Als de effectieve capaciteit afneemt, zullen de prestaties afnemen. Je kunt prestatievermindering waarnemen en verminderde gebruikstijd bij één keer opladen. Uiteindelijk wordt de batterij onbruikbaar en zal vervangen moeten worden.

– De batterij is te warm of te koud

Als je de batterij en/of het apparaat hebt gebruikt of hebt opgeborgen in een bijzonder warme of koude omgeving, kan de batterij zich buiten het veilige laadtemperatuurbereik bevinden. Sensoren in de batterij voorkomen dat de batterij wordt opgeladen totdat de temperatuur weer op een normaal niveau is.

– De batterij wordt te lang opgeslagen in een apparaat zonder lading.

Zelfs als je een apparaat hebt uitgeschakeld blijft een controller (EC) in de batterij actief en stroom verbruiken. Als de batterij bijna leeg is en een apparaat gedurende langere tijd wordt opgeborgen zonder te worden opgeladen, kan de spanning dalen tot een punt waar de EC niet werkt. Het batterijcircuit blijft leven en blijft stroom uit het batterijpakket afvoeren. Uiteindelijk kan de accuspanning dalen tot een punt waar het mogelijk niet wordt opgeladen, zelfs als het apparaat is aangesloten. Je kunt dan nog proberen de batterij tot leven te wekken door deze enkele keren kort achter elkaar proberen op te laden (in/uit lader, of voedingskabel los/vast)

– De batterij is defect.

Neem contact op met Geometius bij het vermoeden van een defecte batterij.

Opslag en verbetering van de levensduur van de batterij

  1.  Bewaar batterijen altijd op kamertemperatuur voor een optimaal gebruik en levensduur. Het algemene protocol voor elke Lithium-Ion batterij is om ervoor te zorgen dat de batterijen niet volledig leeg zijn als ze worden opgeborgen. Berg batterijen op met 40% lading.
  2.  Het wordt aanbevolen om de batterijen elk kwartaal te controleren.
  3.  Schakel apparaten uit voordat je ze opbergt en verwijder, waar mogelijk, de batterijen. Ongeacht hoe de batterij wordt opgeborgen, in het apparaat of los: de houdbaarheid van de batterij hangt af van de temperatuur waar de batterij wordt opgeborgen en het laadniveau. Let op! Batterijen die worden opgeborgen bij zeer hoge of lage temperaturen, lopen het risico op permanent capaciteitsverlies.
  4.  Zet systemen met geïntegreerde batterijen in ‘verzendmodus’ als je ze opbergt. Door ze in verzendmodus te zetten, worden de batterijen elektronisch losgekoppeld van het systeem. Alleen het interne beveiligingscircuit blijft dan lopen.

Over het algemeen is een Lithium-Ion batterij 2-3 jaar houdbaar, ongeacht of deze elke dag wordt gebruikt of op de plank wordt bewaard.

De batterijcapaciteit (en dus gebruiksduur) neemt iets af met elke laad- / ontlaadcyclus, dus de levensduur is afhankelijk van hoe vaak je de batterij oplaadt /ontlaadt, evenals andere factoren zoals de leeftijd van de batterij. Frequente korte ontladingen hebben de voorkeur boven het consequent volledig ontladen van de batterij.

eBee x batterijen

Als je de batterijen niet gebruikt, laadt de batterijen dan elke twee maanden op tot 70%. Hiermee houd je de batterijen in een goede conditie.

Wil je de batterij weer gebruiken? Laadt deze dan een dag voor gebruik volledig op. Het opladen van de batterij op de dag zelf kan ook, maar het wordt dan wel aangeraden dit minstens 2 uur voor gebruik te doen. Laadt je de batterij korter voor gebruik op, dan bestaat de kans dat de batterij te warm is bij gebruik.

Laadt de batterij na gebruik op dezelfde dag weer op tot 70%. Let op! Laat de batterij nooit volledig leeglopen. De eBee X batterijen hebben vier cellen die ten allen tijden boven een minimum voltage dienen te zijn. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit zorgen voor een beschadiging van één van de vier cellen. Dit resulteert in een verminderde effectiviteit van de batterij. Dit proces is onomkeerbaar waardoor de batterij niet meer opgeladen kan worden.

Zelfs als de batterijen niet in gebruik zijn verbruiken ze stroom. Per maand daalt het opgeladen percentage de lading  van de batterij met 10% of meer (afhankelijk van de opslagconditie). Laat de batterijen niet in de oplader zitten en stel ze niet bloot aan direct zonlicht of hitte tijdens het opladen.

Kijk voor meer informatie over het behoud van de batterijen op de website van senseFly