Het door het kraanongeluk getroffen gebied in Alphen aan den Rijn wordt dag en nacht in de gaten gehouden met een geavanceerd continu monitoring systeem. Dit systeem is te onderscheiden naar twee hoofdcomponenten, de totalstation Trimble S8 en de Trimble T4D monitoringsoftware. RPS advies- en ingenieursbureau voert hiermee om het half uur metingen uit op de meetpunten die aan de twee omgevallen hijskranen, brugdek en ponton zijn aangebracht. Zo kunnen op tijd maatregelen genomen worden als de stabiliteit van de omgevallen constructie in gevaar komt.

De continu monitoring zorgt voor een continue datastroom van meetgegevens. De resultaten geven inzicht in de deformaties van de hijskranen, het brugdek en ponton. Daarnaast biedt het systeem inzicht in de onderlinge afstand tussen de objecten. Hierdoor wordt het eventueel afschuiven van de kraanwagens ten opzichte van het drijvend platform continu gemonitord.

“Het ging allemaal heel snel. Maar door de flexibele en daadkrachtige instelling van medewerkers en leveranciers is het voor elkaar gekomen”, zegt projectmanager Eric Buishand van RPS. Binnen een dag werd alles qua logistiek, apparatuur en capaciteit geregeld. “Groot voordeel is dat we de metingen onbemand kunnen uitvoeren, waarmee capaciteitsvraagstukken zijn uitgesloten.”

S8 Alphen